Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pre pokus o vojenský prevrat zatkli 86 členov armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ANKARA - Pre údajné plánovanie vojenského prevratu došlo v pondelok v Turecku k novej vlne zatýkania. Ako uviedla televízia NTV, polícia v 14 rôznych provinciách krajiny zadržala 86 podozrivých vrátane viacerých generálov.

70 zo zatknutých stále aktívne pôsobí v armáde. Najväčší počet podozrivých zatkli v Ankare a v Istanbule. Pri rôznych policajných akciách vo februári a v marci zatkli už desiatky aktívnych i bývalých členov armády, ktorí mali údajne v roku 2003 plánovať zvrhnutie proislamsky orientovanej vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecká sekulárna armáda zvrhla od roku 1960 už štyri vlády, čo je dôkaz, že má v krajine skutočnú moc. V rámci doteraz najtvrdšej operácie proti armáde turecká polícia za posledné mesiace zatkla už desiatky aktívnych a bývalých dôstojníkov, ktorých podozrieva zo zapletenia sa do údajného plánu zvrhnúť vládu Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Zámer sekulárnej armády odstaviť stranu s náboženskými koreňmi mal vzniknúť v roku 2003, krátko po nástupe AKP k moci. Prívrženci AKP vyhlasujú, že vplyvná armáda musí prestať so zasahovaním do politiky. Odporcovia zasa obviňujú vládnu stranu, že pod zástierkou demokratizácie sa snaží armádu zdiskreditovať, aby dosiahla svoje islamistické ciele.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu