Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pakistanskí militanti zaútočili na americké zastupiteľstvo

Dym po výbuchu pri americkom konzuláte.
Dym po výbuchu pri americkom konzuláte.

MIRANŠÁH - Pakistanská odnož militantného hnutia Taliban sa v pondelok prihlásila k zodpovednosti za útoky na americký konzulát v metropole Péšavar.

Skupina zároveň pohrozila ďalšími podobnými akciami. "Hlásime sa k útokom na americké zastupiteľstvo. Toto je odplata za nálety," uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru AFP Azam Tarík, hovorca skupiny Tihrík-i-Taliban Pakistan (TTP). "Povedali sme vám, že máme k dispozícii 2800 až 3000 fedajínov (samovražedných atentátnikov). Uskutočníme aj ďalšie podobné útoky. Zaútočíme na akomkoľvek mieste, kde sú Američania," dodal hovorca povstalcov.

Úrady medzitým informovali, že pri pondelkových útokoch zahynulo najmenej 6 ľudí, pričom štyria z nich boli samotní atentátnici. Jeden z útokov sa odohral po tom, ako sa ozbrojenci s pomocou dvoch vozidiel pokúsili dostať sa do objektu v blízkosti amerického konzulátu v Péšavare. Členovia bezpečnostných zložiek ich však podľa vlastných slov zneškodnili. Oblasť už obkľúčila armáda. Pôvodné správy hovorili o štyroch simultánnych bombových útokoch, informácie však nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Konzulát Spojených štátov medzitým incident už aj oficiálne potvrdil. "Môžeme potvrdiť, že prišlo k útoku na americký konzulát v Péšavare," uviedol pre agentúru AFP hovorca ambasády Ariel Howard. Počet obetí ani zranených zatiaľ nie je známy, výbuch však podľa predbežných správ zrovnal so zemou viaceré budovy.

Spojené štáty sú len jednou z troch, krajín, ktoré majú v Péšavare, metropole severozápadného Pakistanu, svoje diplomatické zastupiteľstvo. Dôvodom je zlá bezpečnostná situácia v oblasti, ktorá sa posledných 18 mesiacov zmieta v povstaleckom násilí.

Severný Pakistan bol krátko predtým miestom aj iného bombového útoku, ktorý sa odohral počas oslavy organizovanej hlavnou sekulárnou politickou stranou v krajine. Samovražedný atentátnik sa odpálil na zhromaždení v meste Timargarah, kde minulý rok armáda spustila masívnu ofenzívu proti povstalcom z Talibanu, a zabil pritom najmenej 19 ľudí. Celkovo boli na akcii v čase výbuchu prítomné stovky ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu