Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok na americkú charitu v Pakistane si vyžiadal 5 obetí

Zničená budova organizácie World Vision Zobraziť galériu (3)
Zničená budova organizácie World Vision

PEŠÁVAR - Neznámi militanti vtrhli v stredu do budovy, ktorú využíva americká charita v Pakistane, čo rozpútalo prudké boje s políciou, výsledkom ktorých boli najmenej piati mŕtvi, informovali policajné zdroje a humanitárni pracovníci.

Ozbrojenci zaútočili na pobočku organizácie World Vision nachádzajúcu sa neďaleko mesta Oghi v okrese Mansehra. Ten leží v pomerne pokojnej časti problémovej Severozápadnej hraničnej provincie, kde militanti napojení na islamistické hnutie Taliban a medzinárodnú teroristickú sieť al-Kájda uskutočňujú svoje útoky.

Polícia oznámila, že piati ľudia vrátane dvoch žien prišli o život. Podľa jedného z humanitárnych pracovníkov, ktorý sa pre tlačovú agentúru AFP vyjadril pod podmienkou zachovania anonymity, pri útoku zahynuli šiesti zamestnanci charity World Vision a ďalších šesť ľudí utrpelo vážne zranenia, pričom pracovníci sú stále uväznení v obliehanej budove.

"Začali strieľať a použili aj granáty," uviedol telefonicky pre AFP miestny predstaviteľ polície Wakar Ahmed. "Zatiaľ máme potvrdených okolo piatich mŕtvych ľudí vrátane dvoch žien," povedal Ahmed bez bližších podrobností.

Nemenovaný humanitárny pracovník potvrdil, že skupina militantov zaútočila v stredu ráno na kancelárie World Vision, vzápätí na čo sa medzi nimi a políciou, ktorá sa okamžite dostavila na miesto útoku, rozpútali ostré boje. "Šiesti zamestnanci World Vision sú mŕtvi, šiesti sú vážne zranení... Pracovníci sú stále uväznení v (budove) pobočky," povedal.

Zahraničné organizácie sa v Pakistane iba zriedka stávajú terčmi priamych útokov militantov aj napriek nepokojnej situácii v krajine, ktorá je kľúčovým spojencom vojny vedenej Spojenými štátmi americkými proti al-Kájde a Talibanu v susednom Afganistane. Vlna samovražedných útokov po celom Pakistane si od roku 2007 vyžiadala 3 tisíc ľudských životov. Zodpovednosť za ne je pripisovaná militantom z Talibanu a al-Kájdy, ktorí nesúhlasia so spojenectvom krajiny s USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu