Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

USA údajne chytili muža č. 2 Talibanu

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Zástupcu šéfa afghánskeho Talibanu a muža číslo dva v hierarchii tohto extrémistického hnutia mulla Abdula Ghaní Baradara údajne chytili v Pakistane. Informáciu amerického denníku The New York Times dnes potvrdili agentúre Reuters dvaja nemenovaní americkí vysokí predstavitelia.

Vysokého vojenského veliteľa Talibanu zadržiava pakistanská spravodajská služba, ktorá vedie jeho výsluch, uviedla agentúra DPA.

Taliban ale Baradarovo zadržanie poprel a označil za "veľkú lož". "Povesti, ktoré sa dnes vynorili v súvislosti so zatknutím mulla Baradara, sú absolútne nepravdivé," povedal telefonicky z neznámeho miesta agentúre AFP obvyklý hovorca talibanského velenia Jusuf Ahmádí.

"(Baradar) Práve teraz je v Afganistane, kde riadi všetky aktivity svätej vojny, je s nami a my sme s ním v kontakte," zdôraznil Ahmádí.

Washington si podľa zdroja Reuters sľubuje od Baradarovho zadržania aspoň dočasné oslabenie povstaleckých aktivít Talibanu v Afganistane. V južnej provincii Hílmand koaličné sily NATO v súčasnosti uskutočňujú najrozsiahlejší ofenzívu proti bojovníkom islamského Talibanu od invázie v roku 2001. Boje sa sústreďujú na baštu Talibanu, mesto Mardžáh.

Mulla Baradar je najvýznamnejším predstaviteľom Talibanu zadržaným od začiatku vojny v Afganistane, uviedol denník NYT. Podľa neho Baradara chytili už pred niekoľkými dňami v prístavnom meste Karáčí pri akcii hlavnej pakistanskej vojenskej spravodajskej služby ISI, do ktorej boli údajne zapojení aj agenti americkej CIA. Baradara zadržiavajú pakistanské služby a vypočúvajú. Pakistanský spravodajský dôstojník podľa agentúry DPA nepotvrdil, či sa na výsluchoch podieľajú aj Američania.

Zatiaľ nie je jasné, či mulla Baradar prehovoril. Spravodajcovia si od neho ale sľubujú, že by mohol prezradiť niečo o mieste pobytu vodcu Talibanu, mulla Muhammada Umara.

Mulla Baradar bol členom najvyššieho orgánu Talibanu. Po zvrhnutí režimu Talibanu v Afganistane v roku 2001 sa podľa informácií spravodajských služieb vysokí predstavitelia hnutia združili okolo mulla Umara v pakistanskom meste Kvéta. Odtiaľ šesťčlenné vedenie organizovalo povstanie v Afganistane, ktorého cieľom je vyhnať zahraničné jednotky z krajiny a zvrhnúť vládu prezidenta Hamída Karzaja.

Neskôr sa členovia najvyššej rady Talibanu údajne premiestnili z Kvéty do Karáčí. Afganistan opakovane vyčítal Pakistane nečinnosť voči veliacemu orgánu Talibanu. Pakistan to ale vždy popieral.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu