Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama sa stretne s predstaviteľmi 11 európskych štátov

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON/PRAHA - Americký prezident Barack Obama sa budúci týždeň v Prahe stretne s vrcholnými predstaviteľmi jedenástich štátov strednej a východnej Európy. Oznámil to dnes Obamov hovorca Robert Gibbs. Budúci štvrtok podpíšu v českej metropole Obama a jeho ruský náprotivok Dmitrij Medvedev zmluvu o jadrovom odzbrojení.

Obama by mal s predstaviteľmi európskych štátov povečerať vo štvrtok v rezidencii amerického veľvyslanca. Gibbs síce neoznámil zoznam krajín, ktorých zástupcovia sa večera zúčastnia, naznačil však, že to budú členské štáty Severoatlantickej aliancie.

Už skôr svoju účasť na stretnutí s Obamom potvrdil maďarský premiér Gordon Bajnai. Podľa zdroja z poľskej ambasády dorazí do Prahy aj poľský premiér Donald Tusk, účasť rumunského prezidenta Traiana Baseska potvrdilo rumunské veľvyslanectvo. Podľa informácií by sa stretnutia v rezidencii amerického veľvyslanca mohli zúčastniť aj zástupcovia Slovenska, Bulharska, Slovinska, Chorvátska a troch pobaltských štátov.

Obama chce údajne uistiť štátnikov zo strednej a východnej Európy, že rusko-americká dohoda ich neohrozuje. Vyplýva to z informácií z diplomatických zdrojov. Noví členovia NATO zo strednej a východnej Európy totiž niekedy vnímajú snahu Spojených štátov o nový začiatok vzťahov s Ruskom ako hrozbu pre vlastnú bezpečnosť. Takéto hlasy sa objavili napríklad vlani, keď Američania opustili svoje plány vybudovať súčasti protiraketovej obrany v Česku av Poľsku.

Obama by mal podľa neoficiálnych zdrojov do Prahy doraziť vo štvrtok skoro ráno, kým Medvedev bude v českej metropole od stredy. Okrem slávnostného podpisu zmluvy o znížení stavov ruských a amerických jadrových zbraní a ich nosičov je na programe aj bilaterálne stretnutie oboch štátnikov.

Americký prezident sa počas návštevy stretne is českými predstaviteľmi. Vo štvrtok je podľa Gibbsa v pláne obed Obamu s jeho českým kolegom Václavom Klausom na Pražskom hrade. S Klausom a premiérom Janom Fischerom by sa mal Obama ešte raz zísť v piatok pred svojím odletom do USA.

Obama sa do Prahy vráti po roku. Hlavné mesto Česka si vtedy počas summitu s Európskou úniou vybral ako miesto, kde predniesol prejav, v ktorom vyzval k jadrovému odzbrojeniu. Dojednaná zmluva s Ruskom je súčasťou tejto jeho snahy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu