Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Obama v Kongrese presadil prelomovú zdravotnú reformu

Joe Biden, Barack Obama
Joe Biden, Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v nedeľu v Kongrese zaznamenal historický úspech, keď presadil svoju prelomovú zdravotnú reformu. Po niekoľkohodinovej debate s ňou súhlasila Snemovňa reprezentantov.

Najväčšia zmena amerického zdravotníctva za niekoľko desiatok rokov by mala sprístupniť zdravotnú starostlivosť 31 miliónom nepoistených Američanov. Poistenie by tak malo mať 95 percent obyvateľov USA namiesto súčasných 85 percent. Senát reformu schválil už vlani.

Šéf Bieleho domu zo zdravotnej reformy urobil kľúčovú záležitosť svojho prvého roka v prezidentskom úrade, a spustil tak zhruba ročnú búrlivú diskusiu, ktorá hlboko rozdelila krajinu. Podľa niektorých analytikov je jednou z príčin Obamovej klesajúcej popularity.

Prezident v reforme sleduje tri hlavné ciele. Chcel, aby poisťovne nesmeli odopierať ľuďom poistenie, preplácať im zdravotnú starostlivosť a účtovať si za ňu bezdôvodne vysoké sumy. Okrem toho sa má vytvoriť osobitná burza, na ktorej by poisťovne zverejnili svoje ponuky, a Američania by si tak mohli kúpiť poistenie lacnejšie ako doteraz. Ak by ani v takom prípade na poistenie nemali peniaze, získali by na neho daňovú úľavu. Posledným cieľom je zníženie celkových nákladov na zdravotníctvo.

Demokrati na presadenie zákona potrebovali 216 hlasov. V snemovni síce majú pohodlnú väčšinu 235 zo 435 kresiel, časť ich poslancov ale nesúhlasila s niektorými ustanoveniami senátnej verzie zákona. Zákon nakoniec podporilo 219 demokratov, z republikánov za neho nehlasoval nikto.

Náklady na reformu počas nasledujúcich desiatich rokov majú byť 940 miliárd dolárov. Nemali by ale zvýšiť zadlženosť Spojených štátov, naopak vláde ušetriť v priebehu najbližších 20 rokov vyše bilión dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu