Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kanadská polícia sa ospravedlnila za smrť Poliaka

Zmätený Roberta Dziekanski na letisku
Zmätený Roberta Dziekanski na letisku

VANCOUVER - Kanadská polícia sa ospravedlnila za smrť Poliaka Roberta Dziekanského, ktorý zomrel 14. októbra 2007 vo Vancouveri potom, čo bol proti nemu opakovane použitý elektrický paralyzér, čiže taser. Napísal o tom server BBC.

Dzienkanski (40) letel prvýkrát vo svojom živote lietadlom do Kanady za svojou matkou. Po pristátí vo Vancouveri blúdil niekoľko hodín po letisku, bez toho aby sa mu podarilo matku nájsť. Rozrušený muž, ktorý nehovoril anglicky, sa začal správať zmätene, kričal a rozhadzoval okolo seba predmety. Policajti ho nakoniec obkľúčili a zneškodnili niekoľkými výbojmi elektrického paralyzéru. Niekoľko minút po použití taseru Dziekanski zomrel.

Zástupca kanadskej polície sa na tlačovej konferencii ospravedlnil Dziekanského matke a uviedol, že sa z jeho prípadu polícia poučila a zmenila svoje praktiky. Dziekanského matka ospravedlnenie prijala. Súčasťou dohody bolo aj finančné vyrovnanie, výška sumy však nebola zverejnená.

Incident vyvolal spoločenské protesty a tiež ostrú reakciu Poľska okrem iného preto, že zásah polície a následnú smrť muža natočil náhodný cestujúci na videokameru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu