Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Fajčiari ročne spôsobia asi sto požiarov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

LOS ANGELES - Zákonodarcovia amerického štátu Kalifornia v pondelok schválili zákon, ktorý zakazuje fajčenie na verejných plážach a vo verejných parkoch. Právnu normu ešte musí podpísať guvernér štátu, republikán Arnold Schwarzenegger. Podľa denníka Los Angeles Times zatiaľ neuviedol, či, a kedy tak urobí.

Za porušenie zákona, ktorý sa bude vzťahovať na absolútnu väčšinu kalifornských pláží, bude hroziť pokuta až 100 dolárov (cca 80 eur. Fajčenie však bude naďalej povolené na parkoviskách a táboriskách.

Doposiaľ Kalifornia zakazovala fajčenie len v reštauráciách, vo verejných budovách a vo vzdialenosti do desiatich metrov od detských ihrísk. Podobnú úpravu, akú teraz schválili zákonodarcovia, ale už presadilo niekoľko kalifornských miest, okrem iného Los Angeles, Santa Monica alebo Long Beach.

"Je to skvelá voľba pre životné prostredie, pre požiarnu ochranu a veľmi dobrá voľba pre tých z nás, ktorí nemáme radi pasívne fajčenie," vyhlásila po hlasovaní predkladateľka zákona Jenny Oropezaová.

Zdôraznila, že k predloženiu tohto právneho aktu ju viedla predovšetkým snaha obmedziť počet ohorkov, ktoré znečisťujú životné prostredie. Pri presadzovaní zákazu taktiež argumentovala tým, že fajčiari ročne spôsobia asi 100 požiarov, ktoré zničia územie o rozlohe takmer 1400 hektárov.

Kalifornia bola prvým americkým štátom, ktorý zakázal fajčenie v reštauráciách a vo verejných budovách. Podobné zákazy sa rozšírili aj do ďalších štátov USA, Kalifornia je ale spolu s Maine jediná, ktorá zakazuje fajčenie aj na otvorených priestranstvách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu