Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kvôli špinavému vzduchu ročne zomrie v Británii 50 000 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Každý rok umiera v Británii kvôli znečistenému vzduchu predčasne 50 000 ľudí. Uvádza to dnes zverejnená správa parlamentného výboru pre životné prostredie.

Znečistenie vzduchu stojí vraj britské zdravotníctvo okolo 20 miliárd libier (cca 24 miliárd eur) ročne a vyžiada si viac obetí ako pasívne fajčenie, dopravné nehody alebo obezita. Podľa poslancov je britská bilancia v tomto smere "hanebná" a ministri by "mali prijať zodpovednosť za projekty, ktoré škodia kvalite vzduchu".

Hlavným problémom sú v Británii prachové častice, oxidy dusíka a ozón. Vo všetkých týchto kategóriách prekračuje Británia odporúčania Európskej únie a hrozia jej stomiliónové pokuty, tvrdí parlamentná správa. Konkrétne znečistený vzduch prispieva k výskytu astmy, srdcových chorôb, rakoviny a k nedostatočnému rozvoju pľúc u detí vyrastajúcich v znečistených oblastiach.

Kvalita vzduchu sa v Británii za posledné desaťročie výrazne zlepšila vďaka čistejším palivám a automobilom, rovnako ako zlepšeným priemyselným technológiám požadovaným národnými i európskymi zákonmi. Napriek tomu správa vypočítava, že špinavý vzduch Britom v priemere skracuje život o osem mesiacov. V najhorších oblastiach jr to však až deväť rokov.

K tým patria aj časti Londýna, kde osem miliónov ľudí žije uprostred miliónov áut a štyroch veľkých letísk. Správa vyzvala vládu aj londýnsku radnicu, aby proti znečistenému vzduchu v Londýne postupovali radikálnejšie. Konzervatívny primátor Londýna Boris Johnson po svojom zvolení zrušil niektoré kroky obmedzujúce znečistenie, napríklad poplatky pre veľké nákladné vozidlá za vjazd do mesta a rozšírenie územia v strede mesta, kde sa vyberá mýto u všetkých vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu