Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Američan zadržaný v Pakistane nie je hovorca Al-Kájdy

Adam Gadahn
Adam Gadahn

KARÁČÍ - Američan, ktorý bol v uplynulých dňoch zadržaný v Pakistane, nie je hovorca teroristickej siete Al-Káida Adam Gadahn. Oznámili to dnes pakistanské bezpečnostné sily, podľa ktorých k mylnému názoru prispela podobnosť mien i pôvod zatknutého.

Podľa agentúry AP je zatknutý Abú Jahja Madžadín Adam. Pakistanský bezpečnostný zdroj neuviedol žiadne informácie o ňom ani o jeho činnosti v Al-Kájde.

Naopak zdroj citovaný agentúrou Reuters povedal, že zatknutý má nielen podobnú prezývku ako Gadahn, ale sa taktiež narodil v Spojených štátoch. Tieto skutočnosti zrejme viedli k zámene, vyhlásil bezpečnostný činiteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Navyše vraj zatknutého muža ako Gadahn identifikovali dvaja členovia rozviedky i vysoký činiteľ vlády.

Americká vyšetrovacia služba FBI vedie Gadahna na zozname najhľadanejších osôb od mája 2004 a za informácie vedúce k jeho dolapeniu vláda vypísala odmenu jeden milión dolárov. Gadahn je prvý Američan obvinený z vlastizrady od druhej svetovej vojny. Toto obvinenie nesie so sebou hrozbu trestu smrti.

Gadahn je zapojený do činnosti mediálneho krídla Al-Kájdy As-Sahab a na videonahrávkach vystupuje v bielom odeve a turbane. Naposledy bola na islamistických webových stránkach takáto nahrávka zverejnená v nedeľu a Gadahn v nej vyzýva moslimov v USA k útokom na "ciele vysokej hodnoty".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu