Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zatkli hovorcu Al-Káidy, vyzýval k ďalším útokom

Adam Gadahn
Adam Gadahn

Hovorca Al-Káidy Adam Gadahn bol údajne zatknutý v Pakistane, oznámili svetové agentúry. Gadahn, ktorý má americké občianstvo, je na zozname najhľadanejších osôb FBI a bola na neho vypísaná odmena jeden milión dolárov. Na islamistickom webe bola práve dnes zverejnená nahrávka, na ktorej vyzýva moslimov k útokom na západné a americké ciele.

Ako upresnili pakistanské médiá, Gadahn bol údajne zadržaný v Karáčí pakistanskou spravodajskou službou za pomoci agentov americkej tajnej služby. Podľa agentúry AP, ktorá cituje dvoch spravodajských dôstojníkov, ktorí sa operácie zúčastnili, bol Gadahn chytený v minulých dňoch. Iné zdroje však hovoria o dnešku. Gadahna vraj vypočúvali vo väzbe v Pakistane a nie je jasné, či sa na tom podieľajú Američania.

Zatknutie Gadahna, ktorý bol v roku 2006 ako jediný Američan od konca druhej svetovej vojny obvinený v USA z vlastizrady, je podľa agentúry AP veľkým víťazstvom vo vojne proti al-Káide a bude vnímané ako znamenie posilnenia spolupráce Pakistanu so Spojenými štátmi v boji proti terorizmu.

Na videozázname umiestnenom dnes na webe islamistov Gadahn vyzval najmä amerických moslimov, aby nasledovali príklad vojenského psychológa, ktorý v novembri postrielal na americkej vojenskej základni Fort Hood 13 ľudí. Majora Nidal Malika Hasana označil za priekopníka, ktorý by mal slúžiť za vzor ďalším moslimom, obzvlášť tým, ktorí slúžia v armádach západných štátov.

"Brat Nidal je ideálnym vzorom pre každého kajúcneho moslima v armádach odpadlíckych režimov," citovala agentúra AP z Gadahnovho asi 25-minútového vyhlásenia. "Je to priekopník, ktorý otvoril dvere a ukázal cestu vpred každému moslimovi, ktorý prebýva medzi neveriacimi," vyhlásil.

Gadahn, ktorý vyrástol na kozej farme v Kalifornii a neskôr konvertoval k islamu, je na videu zachytený v bielom odeve a bielom turbane, ako vyzýva moslimov k útokom "na ciele vysokej hodnoty". "Nemali by ste robiť tú chybu, že by ste považovali vojenskej základne za jediné vysoko hodnotné ciele v Amerike a na Západe. Naopak, je tam bezpočet iných strategických miest, inštitúcií a zariadení, proti ktorým môže moslim udrieť a spôsobiť tak veľkú škodu," hovorí Gadahn.

Hasanovi nasledovníci by sa podľa neho mali zamerať na systémy hromadnej dopravy na Západe, prípadne spôsobovať spúšť "zabíjaním alebo únosmi ľudí z vlády, priemyslu a médií". I nevydarené útoky, ako vianočný pokus o bombový atentát na lietadlo smerujúce do USA, môžu ochromiť veľké mestá, ubezpečil Gadahn.

"Vyzývam každého čestného a bdelého moslima v krajinách sionisticko-križiackej aliancie všeobecne, najmä však v Amerike, Británii a Izraeli, aby sa pripravil zohrať svoju náležitú úlohu v odplate a odporu voči agresii nepriateľov islamu," apeloval.

39-ročný armádny psychológ Nidal Hasan sa bude pred súdom zodpovedať zo 13 dokonaných vrážd a 32 pokusov o vraždu. V zabití a zranení ďalších ľudí mu zabránil jeden z prítomných policajtov. Hasan bol zasiahnutý štyrmi strelami, po incidente bol chvíľu v kóme a je teraz ochrnutý od pása nadol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu