Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pri razii v Budapešti zatkli aj dvoch Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ- Maďarská polícia prehľadala v Budapešti pobočku českej firmy s cennými papiermi Capital Partners a zadržala päť manažérov vrátane jedného Čecha, dvoch Slovákov a dvoch Maďarov. Podľa maďarskej agentúry MTI to oznámila polícia.

Maklérska firma podľa polície uskutočňovala podozrivé transakcie s celkovými možnými škodami až tri miliardy forintov (vyše 11,5 milióna eur). "Nemôžem to komentovať, z Maďarska nemám žiadnu informáciu," povedal majiteľ Capital Partners Vladimír Černý.

V súčasnej dobe podľa maďarskej policajnej hovorkyne Evy Taffernerové vypočúvajú niekoľko zamestnancov firmy. Tajomník českého veľvyslanectva v Budapešti Ladislav Lukáč povedal, že prípad sledujú, ale maďarská strana doteraz úradu neposkytla žiadne podrobné informácie.

Maďarský úrad pre dohľad nad finančným trhom PSZAF podľa MTI oznámil, že 70 maďarským firmám a súkromníkom, ktorí Capital Partners v krajine zastupujú, odobral príslušnú licenciu. Rozhodnutie úradu sa dotkne niekoľkých stoviek klientov a investícií v rádoch miliárd forintov, povedal hovorca PSZAF István Binder.

PSZAF už v minulosti varoval maďarských investorov pred "netransparentnými a podivnými aktivitami" tamojších zástupcov firmy Capital Partners, píše agentúra DPA. V septembri podľa MTI oznámil úradu pre kontrolu hospodárskej súťaže GVH, že spoločnosť porušuje pravidlá obchodovania, uvádza klientov do omylu, vedie agresívnu kampaň, a má nepriehľadnú sieť obchodných agentov.

Podľa portálu Index.hu má polícia podozrenie, že firma podvádzala svojich klientov - súkromné osoby i spoločnosti. Jej makléri vraj sľubovali, že pri investícii 150 tisíc dolárov do firiem obchodovateľných na svetových burzách môžu získať v týchto spoločnostiach podiel a po následnom predaji akcií aj zisk. Skutočným cieľom obchodníkov podľa servera ale údajne bolo, aby ich investori poverili čo najvyšším počtom burzových transakcií, za čo im strhávali obzvlášť vysoké poplatky z vložených peňazí. Zverené peniaze sa tak po čase vyčerpali.

Vyšetrovatelia počas domovej prehliadky zaistili jeden výkonný server, na ktorom mala spoločnosť archivovanú svoju doterajšiu činnosť. Zaistili aj vyše 100 mobilných telefónov, ktorými 150 brokerov firmy vykonávalo svoju činnosť. Väčšina brokerov nemala vraj finančné vzdelanie, ich úlohou bolo hľadanie nových klientov, napríklad aj podľa zoznamu Zlatých stránok.

Polícia oznámila zadržanie piatich ľudí, podľa spravodajcu portálu Index.hu, ktorý bol na mieste, ale mohla odviesť možno desať až 15 ľudí. Časť z nich pravdepodobne mohla polícia vypočuť ako svedkov. Po domovej prehliadke v Budapešti nasledovala aj prehliadka priestorov firmy v Debrecíne na východe krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu