Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľad zablokoval v Baltiku 50 lodí, dve sa zrazili

Uviaznutá loď
Uviaznutá loď

ŠTOKHOLM - Ľad v Baltickom mori zablokoval asi 50 lodí, medzi nimi aj dva trajekty, na ktorých je vyše 2 tisíc ľudí. Oznámili to švédske úrady.

Fínska televízia YLE na svojom webe uviedla, že pri švédskych brehoch sa vo štvrtok večer zrazili dva trajekty kvôli ľadu a silnému vetru. Nikto sa nezranil. "Asi 50 obchodných lodí čaká na pomoc ľadoborcov," citovala agentúra AFP Johnyho Lindvala z oddelenia ľadoborcov švédskej námornej správy. Pri pobreží neďaleko východošvédského mestečka Norrtälje sa zrazili trajekty Viking Amorella a Finnfellow. Podľa švédskych námorných záchranárov bolo na palube prvého 900 a na druhom 84 ľudí. Za silného vetra 15 až 20 metrov za sekundu obe plavidlá do seba natlačil ľad.

Úrady pôvodne chceli obaja trajekty evakuovať, ale poškodenie nebolo vážne a pasažierom vraj nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Medzi zablokovanými plavidlami sú aj dva veľké trajekty spoločnosti Viking Lines, ktoré zabezpečujú kyvadlovú dopravu medzi Švédskom a Fínskom. Podľa švédskej tlačovej agentúry TT je na nich 2 360 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu