Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Preplneným väzniciam majú uľaviť nové lodné

ilustračné foto
ilustračné foto

RÍM - Akútny problém preplnených talianskych väzníc sa rozhodla tamojšia vláda riešiť aj výstavbou lodných väzníc. Tento projekt je originálny hlavne tým, že plávajúce žaláre budú vytvorené špeciálne pre túto zákazku, nie prestavané z už existujúcich plavidiel. V prvej fáze plánuje vláda zakotviť lodné väzenia v oddelených častiach prístavov Janov, Livorno, Civitavecchia, Neapol, Gioia Tauro, Palermo, Bari a Ravenna. Napísala to talianska agentúra ANSA.

Špeciálne lode pre väzňov si ministerstvo spravodlivosti objednalo u lodiarskej spoločnosti Fincantieri. Model lodného väzenia predstavila spoločnosť prvýkrát na piatkovom zasadnutí talianskej únie väzenských dozorcov. Návrh špeciálneho veľkého plavidla disponuje 320 celami určenými pre 640 trestancov. Každá cela bude merať 16 metrov štvorcových, vrátane sociálneho zariadenia. Ďalšie priestory budú vyhradené pre spoločnú jedáleň, miestnosti pre prijímanie návštev, kancelárie, knižnice, telocvične a zázemie pre zamestnancov.

Dĺžka celej lode bude 126 metrov a šírka 33 metrov. Vysoká má byť 34,8 metra. Podľa spoločnosti Fincantieri je jednou z najväčších výhod týchto plávajúcich väzníc to, že sa dajú postaviť za kratší čas ako 24 mesiacov.

Medzi ďalšie prednosti patrí flexibilita navrhovaného vnútorného usporiadania, skutočnosť, že lode môžu byť v prípade potreby odtiahnuté na iné miesto, napríklad pri prírodnej katastrofe, a v neposlednom rade aj to, že sa môžu využiť aj na iné účely.

Preplnené väzenia sú v Taliansku pálčivým problémom. Na súčasných viac ako 65 000 trestancov pripadá len asi 43 000 miest vo väzniciach. Predpokladá sa, že táto situácia čiastočne prispela k rekordnému počtu 72 samovrážd väzňov v minulom roku. Združenie talianskych väzenských lekárov (AMAP) varovalo, že súčasný stav vo väzniciach je na hranici rešpektovania základných ľudských práv.

Okrem projektu plávajúcich väzení plánuje vláda situáciu riešiť aj vytvorením 48 nových ciel v už existujúcich budovách, rekonštrukciou dvoch väzníc a výstavbou 24 úplne nových väzníc do roku 2012, ktoré by mali poskytnúť miesta pre 17 891 väzňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu