Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ušiel väzeň, polícia pátra, riaditeľ skončil

Peter Paluš Zobraziť galériu (2)
Peter Paluš

BRATISLAVA - Na Slovensku včera ušiel už druhý väzeň za tento týždeň. Polícia vyhlásila pátranie po odsúdenom 34-ročnom mužovi z Topoľčian, ktorý upratoval na ministerstve spravodlivosti. Ministerka Viera Petríková odvolala riaditeľa bratislavskej väznice Jozefa Mikulu.

V utorok sa tiež do inej väznice z práce nevrátil ďalší muž, polícia ho však vypátrala po niekoľkých hodinách. Celkovo podľa štatistík ročne ujde najviac päť väzňov, nie však spoza mreží, ale z práce.

Petra Paluša, ktorý bol údajne odsúdený za drogy, naposledy videli ráno na ministerstve spravodlivosti, kde mal službu. "Odvtedy sa nevrátil na svoje pracovisko," informoval František Peczár z bratislavského krajského policajného riaditeľstva. Podľa neho mal pri sebe asi 300 eur, nemal však doklady ani preukaz odsúdeného. Trest si Paluš odpykával v justičnom paláci v oddelení s minimálnym stupňom stráženia, pri práci nemal dozor.

Väzni, ktorí sú odsúdení za menej závažné trestné činy, sa môžu pri práci voľne pohybovať. Chodia nielen upratovať, ale aj šiť topánky, vyrábajú nábytok či dlažbu. S nápadom, aby väzni upratovali priestory ministerstva spravodlivosti i súdov, prišiel exminister spravodlivosti Štefan Harabin. Tvrdil, že tým rezort ušetrí. Celkovo vlani pracovalo takmer 70 percent odsúdených, zarobenými peniazmi splácajú hlavne výdavky väzníc, napríklad na ich stravu. Nie všetky pracoviská väzňov sú však strážené.

Ministerka za útek väzňa potrestala riaditeľa Ústavu na výkon väzby v Bratislave Jozefa Mikulu. "Ministerstvo spravodlivosti nevylučuje ďalšie personálne kroky, pripravuje aj podanie trestného oznámenia," uviedol hovorca ministerstva Michal Jurči. Väzeň totiž údajne nemal byť zaradený medzi tých, čo sa môžu voľne pohybovať. Tam zvyknú posielať hlavne ľudí, ktorým do vypršania trestu chýba už len niekoľko mesiacov.

Paluša však podľa informácií odsúdili na 80 mesiacov a väčšinu trestu mal ešte pred sebou. Preradenie si vraj mohol zabezpečiť aj úplatkom.

Podľa portálu Čas.sk zrejme ušiel za manželkou, lebo mu napísala, že sa s ním chce rozviesť. Podobné motívy úteku médiá pripísali aj mužovi odsúdenému za úverový podvod, ktorý sa do leopoldovskej väznice z práce v kuchyni nevrátil v utorok. Po niekoľkých hodinách ho však policajti vypátrali a za útek ho zrejme čaká disciplinárny trest.

Štatistiky ministerstva spravodlivosti od roku 2004 ukazujú, že ročne sa z práce do väznice nevrátilo päť odsúdených, hoci robili aj pod dozorom. Výnimkou bol rok 2005, keď ušli dvaja. Priamo z väzníc vraj neunikol nikto. O útek sa však pokúšajú viacerí, v roku 2007 až deväť ľudí. Na Slovensku je pritom vo väzbe alebo vo výkone trestu zhruba 8000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu