Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sexuálne obete jezuitov pribúdajú, je ich už vyše stovky

ilustračné foto
ilustračné foto

BERLÍN - Na jezuitských školách po celom Nemecku mali učitelia sexuálne zneužívať vyše stovku školákov. Je ich tak viac ako sa pôvodne odhadovalo.

Oznámila to právnička jezuitského rádu. Škandál okolo zneužívania detí v 70. a 80. rokoch sa dostal na verejnosť na konci januára. Vtedy sa v médiách objavili správy o zneužívaní detí na jezuitskom gymnáziu Canisius-Kolleg v Berlíne. „Odvtedy sa v škole Canisius-Kolleg alebo mne prihlásilo vyše 100 prípadov," povedala berlínska právnička Ursula Raueová, ktorú jezuitský rád poveril prešetrením obvinení. Podľa Raueovej sa obete prihlásili pod vlastným menom alebo anonymne.

Nie všetci zneužívaní žiaci navštevovali túto berlínsku školu. Najviac postihnutých sa prihlásilo okrem berlínskeho ústavu z jezuitských škôl Kolleg St. Blasien v Bádensku-Württembersku a Aloisiuskolleg v Bonne. Ešte tento týždeň chce právnička predložiť čiastočnú správu o vyšetrovaní. Riaditeľ berlínskeho gymnázia Klaus Mertes v rozhovore pre denník Berliner Zeitung povedal, že nechce o skutočnom počte obetí špekulovať, ale že si dokáže predstaviť až trojmiestne číslo.

Medzitým sa objavili nové prípady z biskupstva Hildesheim v Dolnom Sasku, ktoré sú viac ako 50 rokov staré. Zneužívanie detí oznámila tiež evanjelická cirkev. V severonemeckom Geesthachte zbavili funkcie učiteľa, ktorý údajne zneužíval štrnásťročné dievča.

Ďalšej berlínskej právničke Manuele Grollovej sa doteraz prihlásilo asi 20 postihnutých. Asi osem až deväť z nich bude žiadať finančné odškodnenie. „Ospravedlnenie nám nestačí. Radi by sme videli iné gesto, ktoré by skutočne ukázalo ľútosť," citovala Grollová klientov. Preto sa obráti so žiadosťou o odškodnenie na jezuitský rád. Do úvahy by podľa nej pripadal napríklad fond pre obete, ktorý by sa stal „symbolom nápravy“.

Škandál okolo zneužívania detí v jezuitských školách a ďalších zariadeniach v Nemecku prepukol zhruba pred desiatimi dňami. Vtedy sa objavili správy o prípadoch z berlínskeho gymnázia Canisius - Kolleg. V nasledujúcich dňoch sa začali hlásiť ďalšie obete z iných škôl. Vyše 20 až 30 rokov staré prípady sú už ale premlčané. Nemecká biskupská konferencia sa chce situáciou zaoberať na svojom výročnom zasadaní 22. až 25. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu