Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Lavíny v Alpách zabili vojaka a snowboardistov

ilustračné foto
ilustračné foto

SALZBURG/MNÍCHOV - V Alpách zahynulo za jeden deň šesť ľudí. V nemeckej časti hôr blízko Oberstdorfu zasypala lavína britského vojaka, ktorý tu bol s kolegami na lyžiarskom výcviku. V rakúskej časti zahynuli traja snowboardisti a dve lyžiarky.

V nemeckom Oberstdorfe bola na lyžiarskom výcviku 27 členná skupina britských vojakov, sprevádzal ich inštruktor a horský vodca. Pri zjazde do Bolgentalu sa vo výške 1500 metrov odtrhla asi 300 metrov široká lavína, ktorá strhla troch mužov. Dvoch sa podarilo vyslobodiť živých, u tretieho konštatovala privolaná záchranná služba smrť.

V Rakúsku zahynuli pod lavínou takzvaní variantní snowboardisti, ktorí jazdia mimo vyhradené a bezpečné zjazdovky. Vyrazili od hornej stanice lanovky Werfenweng najprv lesom, neskôr vyšli do voľného svahu, na ktorom sa počas dňa zosunulo už niekoľko menších lavín. Možno predpokladali, že preto je už je svah bezpečný. O tom, že sú pod lavínou sa najskôr ani nevedelo, až večer jeden z ich kamarátov zavolal horskú službu. Oboch mužov z Horného Rakúska našli mŕtvych. Ich telá boli v malej hĺbke, sneh z lavíny však bol hutný a neprepustil k nim vzduch.

V Zillertale neďaleko Innsbrucku zahynula pod lavínou aj lyžiarka z Bavorska. Ďalšiu pochovala lavína v Hornom Rakúsku, mladý snowboardista zahynul v Kleinwalsertale vo Vorarlbergu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu