Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Lavína v Tatrách strhla maďarských horolezcov

Záchranári preniesli ranených do Popradu Zobraziť galériu (7)
Záchranári preniesli ranených do Popradu

VYSOKÉ TATRY - Trojicu maďarských turistov strhla vo Vysokých Tatrách lavína. Boli to skúsení horolezci, ktorí zdolávali aj himalájske osemtisícovky. V Tatrách im však dolámal nohy neobvyklý, no mimoriadne nebezpečný druh lavíny. Horolezcov hľadalo až 45 horských záchranárov.

„Zdalo sa, že je málo snehu. Vyšli sme na Kôpky a schádzali sme Dračou dolinkou,“ tvrdí Zsolt Örősz. Na konte má Mount Everest, ale aj sedem ďalších osemtisícoviek. Tak ako Vysoké Tatry ho však nepoznačila žiadna z nich. „Videli sme, že sa spustila asi 20-centimetrov hrubá dosková lavína. Mysleli sme si, že nás minie. Zachytila však dvoch kolegov. Spájalo nás lano. Chlapci teda strhli aj mňa.“ Nasledovala dráma, akú skúsení horolezci v Tatrách určite nečakali. „Záchranná akcia nebola jednoduchá. Je málo snehu, pohyb komplikovali skaly,“ vysvetlil záchranár Peter Šperka. Členovia horskej služby však zranených napriek tomu rýchlo našli, zafixovali ich zlomeniny a zniesli na Popradské pleso, odkiaľ ich sanitky previezli do popradskej nemocnice.

„Najvážnejšie zraneného horolezca sme už operovali,“ povedal Karol Fried z popradskej traumatológie. „Napriek tomu ho čaká ešte niekoľko operácií. V nasledujúcich dňoch rozhodneme, či ich absolvuje na Slovensku alebo v Maďarsku.“ Zvyšní dvaja zranení horolezci sú na tom lepšie, ako Zsolt Örősz. Ich ďalšia expedícia je však napriek tomu v nedohľadne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu