Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Alpách nechali zaživa pochovať desiatky prasiat!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúskom otriasa škandál okolo lavínového pokusu na ošípaných. Experti z lekárskej fakulty v Innsbrucku chceli v Alpách zasypať snehom 29 prasiat, aby získali poznatky o umieraní v lavinách. Po protestoch rakúskych ochrancov zvierat aj politikov sa rozhodli experiment vo štvrtok večer prerušiť.

Vedci začali s pokusom v Tirolsku tento týždeň. Podľa plánu mal trvať dva týždne. Univerzita sa bránila tým, že experiment schválilo vlani rakúske ministerstvo pre vedu. Nakoniec pokus prerušili. Podľa vedúceho štúdie Petra Paala sa za takýchto podmienok nedá ďalej pracovať. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude v experimente

pokračovať. Doteraz uhynulo desať zvierat. Podľa rektora školy Herberta Lochsa terajšia aféra pramenila z toho, že mnohí mali o pokuse falošné predstavy. Zvieratá netrpia, lebo dostali narkózu. V nej ich vedci previezli na ľadovec a napojili na prístroje. Až potom ich nechali zasypať snehom. Pôvodne sa mal pokus robiť priamo na univerzite, ale neboli tam vhodné podmienky. Jeden z pracovníkov školy uviedol, že zvieratá pri pokuse trpia menej ako pri zabití na bitúnku. Výsledky pokusu by mali podľa vedcov slúžiť na liečbu obetí lavín.

Rakúska horská služba sa od pokusu dištancovala. Starosta neďalekého Söldenu Ernst Schöpf sa o experimente dozvedel od jedného veterinára. Ku kritikom projektu sa zapojili aj politici. Zelení a sociálni demokrati požadujú okamžité ukončenie projektu a chcú o prípade a o udelenom povolení na pokus rokovať v parlamente.

Ochrancovia zvierat ostro protestovali proti pochovaniu ošípaných za živa. Experiment označili za nepochopitelný, neetický alebo nechutnoý Niektorí ich členovia sa už vypravili do Álp. V pohotovosti bola aj polícia. Vedci však dúfajú, že budú môcť v štúdiu pokračovať. Podľa jedného z členov tímu by inak desiatka zvierat zahynula zbytočne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu