Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V Tatrách hrozia lavíny už pri malom zaťažení!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasno, miestami v údoliach hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11° C do -6° C. Fúkal len slabý, na hrebeňoch Nízkych Tatier čerstvý južný vietor. Nový sneh nepripadol.

Snehová pokrývka vo vysokých polohách je vplyvom nízkych teplôt len mierne až slabo spevnená, doskovitý sneh má v strmých žľaboch, svahoch na starom zľadovatenom podklade malú stabilitu. Vo vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú vrstvy málo stabilného pohyblivého snehu!

Vo vysokohorskom teréne neodporúčame pohyb ľudom bez znalostí lavínovej problematiky Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá v polohách nad 1800 m.n.m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej upozorňuje, že uvoľnenie lavín na svahoch so sklonom nad 35 stupňov je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Ojedinele je možný samovoľný výskyt malých lavín.

V Nízkych Tatrách trvá najmä na severných expozíciách mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Vo Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalý stav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu