Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obama posiela na Slovensko Sedgwicka

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes navrhol na miesto veľvyslanca na Slovensku vydavateľa Theodora Sedgwicka. Jeho nomináciu musí schváliť Senát. Vincent Obsitnik skončil vo funkcii vlani 20. januára v deň Obamovho nástupu do úradu.

Theodore "Tod" Sedgwick v minulosti finančne podporoval Obamovu Demokratickú stranu. V roku 1978 ako 29-ročný založil washingtonské špecializované vydavateľstvo Pasha Publications zamerané na energetiku, obranu a životné prostredie. Viedol ho vyše 20 rokov. V roku 1998 vydavateľstvo predal denníku Financial Times za 17,8 milióna dolárov.

V roku 2002 potom založil spoločnosť Io Energy, ktorá poskytuje online informácie o plyne, uhlí a energetickom priemysle. O dva roky neskôr ju predal. Bol tiež prezidentom spoločnosti Red Hills Lumber Co., ktorá vyrába podlahy z borovicového dreva. Podľa Bieleho domu je Sedgwick tiež členom správnych rád viacerých súkromných spoločností.

Zasadal aj v správnych radách mnohých kultúrnych inštitúcií, napríklad washingtonskej knižnice Folger Shakespeare Library, ale aj organizácií, ktoré sa zaoberajú ochranou životného prostredia. Americkí prezidenti často dávajú miesta veľvyslancov USA ľuďom, ktorí najviac prispeli alebo vybrali na predvolebnú kampaň.

Platí to aj v prípade Sedgwicka, ktorý v roku 2008 venoval demokratom 28 tisíc dolárov, získaval peniaze na Obamovu kampaň a poskytol 10 tisíc dolárov na jeho inauguráciu. Okrem takzvaných politických nominácií sa ale na miesta veľvyslancov dostávajú aj kariérni diplomati.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu