Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama: Bin Ládinova nahrávka ukazuje, že al-Kájda zoslabla

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Audionahrávka, na ktorej sa Usáma bin Ládin prihlásil k vianočnému pokusu o útok na americké lietadlo, ukazuje, že líder al-Kájdy je "oslabený". Povedal to americký prezident Barack Obama v rozhovore, ktorý odvysielala v utorok televízna stanica ABC.

Obama uviedol, že nepochybuje o pretrvávajúcej teroristickej hrozbe, al-Kájda samotná však oproti roku 2000 značne oslabla.

"Zverejnenie nahrávky bin Ládinom, na ktorej sa snaží pripísať si zásluhy nigérijského študenta, ktorý bol zapletený do pokusu o bombový útok, naznačuje, aký je oslabený, pretože toto nie je niečo, čo musel nevyhnutne riadiť," povedal Obama pre televíziu ABC. Šéf teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin sa prihlásil k vianočnému pokusu o útok, počas ktorého sa mladý Nigérijčan pokúsil odpáliť na palube amerického lietadla bombu. Zvukovú nahrávku z najnovšieho bin Ládinovho prejavu v nedeľu odvysielala katarská televízia al-Džazíra.

"Správa, ktorá vám bola odovzdaná prostredníctvom lietadla hrdinu Umara Farouka mala podčiarknuť predošlé správy, ktoré vám odovzdali hrdinovia útokov z 11. septembra na Spojené štáty," vyhlásil na zázname bin Ládin a dodal, že Amerika by nemala snívať o bezpečnosti, kým ju "nedosiahneme v Palestíne".

Autenticitu ani vierohodnosť nahrávky sa síce z nezávislých zdrojov nepodarilo overiť, al-Džazíra je však presvedčená, že hlas na nej patrí práve bin Ládinovi. Ten sa má podľa amerických údajov stále skrývať v kmeňových oblastiach Pakistanu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu