Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama má problém, Kennedyho nahradí republikán

Scott Brown zvíťazil vo voľbách na post senátora Massachusetts
Scott Brown zvíťazil vo voľbách na post senátora Massachusetts

BOSTON – Americký prezident Barack Obama nezačína ďalší rok vo funkcii najlepšie. Doplňovacie voľby do Senátu v štáte Massachusetts vyhral republikán Scott Brown. Demokrati tak prišli o superväčšinu 60 hlasov a už nemôžu brániť republikánom v obštrukciách.

Výsledok volieb komplikuje ďalšie zámery prezidenta Baracka Obamu, ovplyvní napríklad schvaľovanie jeho kľúčovej reformy zdravotníctva. Republikánsky kandidát pritom v tradične liberálnom štáte Massachusetts nevyhral od roku 1972. "Ľudia nechcú reformu zdravotníctva za jeden bilión dolárov, ktorú im vnucujú. O tomto zákone sa nehovorilo otvorene a férovo. Zvýši dane ... a vženie našu krajinu do ešte väčšieho dlhu. Zaslúžite si niečo lepšie," povedal Brown po svojom zvolení.

Podceňovaný republikán porazil demokratku Marthu Coakleyovú, ktorá ešte v decembrových preskumoch pred ním viedla o 20 percent. Nakoniec zvíťazil v pomere 52:47 percent o viac ako 100 tisíc hlasov. Obama novému senátorovi, ktorý nahradí zosnulého Edwarda Kennedyho, k zvoleniu zablahoželal.

Relatívne neznámy Brown vo svojej kampani zdôrazňoval, že bude 41. rozhodujúcim hlasom pre republikánov v Senáte a sľuboval, že nepopulárne reformy zdravotníctva zastaví. "Pre prezidenta je to katastrofa. Nadchádzajúci rok bude v znamení zablokovaného Kongresu," povedal agentúre Reuters profesor Jeffery Berry z Tuftsovej univerzity. Voliči sú podľa neho frustrovaní a chcú niečo iné. Demokrati už z výsledku začali obviňovať Coakleyovej zlú kampaň.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu