Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astrofyzik Veľkého tresku spáchal samovraždu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PASADENA - Amerického astrofyzika Andrewa E. Langea našli 22. januára mŕtveho v hotelovej izbe v kalifornskej Pasadene, pričom podľa vyjadrení polície spáchal samovraždu. Lange, ktorý mal 52 rokov, prišiel 21. januára do hotela v Pasadene, kde ho na druhý deň ráno našli mŕtveho. Príčinou smrti bolo podľa polície zadusenie.

Lange sa narodil 23. júla 1957 v Illinois a vyštudoval na Princeton University. Doktorát získal na University of California, Berkeley a od roku 1993 pôsobil na California Institute of Technology. Spolupracoval taktiež s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

Známym sa stal predovšetkým ako jeden z vedúcich projektu BOOMERanG (Balloon Observations Of Millimetric Extragalactic Radiation and Geophysics), počas ktorého v roku 1998 skúmali takzvané reliktové žiarenie - elektromagnetické žiarenie, ktoré prichádza z vesmíru zo všetkých smerov a je pozostatkom z obdobia krátko po Veľkom tresku. Experiment dokázal, že vesmír je plochý a podporil tak teórie, že sa bude rozpínať naveky a tým pádom sa nezrúti sám do seba.

V roku 2008 sa stal na California Institute of Technology vedúcim oddelenia fyziky, matematiky a astronómie. Na túto pozíciu však prednedávnom rezignoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu