Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Haiti žije v improvizovaných kempoch pol milióna ľudí

Na stavbu improvizovaných prístreškov používajú trosky z budov
Na stavbu improvizovaných prístreškov používajú trosky z budov

ŽENEVA - V zemetrasením zničenej haitskej metropole Port-au-Prince žije najmenej pol milióna ľudí v improvizovaných kempoch.

Informovala o tom vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Počet ľudí, ktorí sú bez domova alebo mimo svojich príbytkov, však stále rastie. "Doteraz bolo len v hlavnom meste zistených okolo 447 improvizovaných príbytkov zastrešujúcich najmenej 500 tisíc ľudí," uviedla agentúra vo vyhlásení. Toto číslo pritom nezahŕňa ďalšie osoby žijúce pod holým nebom alebo v provizórnych prístreškoch mimo metropoly Port-au-Prince.

IOM, ktorá má na starosti v rámci humanitárnych operácií OSN prístrešky, informovala o nových dodávkach stanov v stredu. Ich preprava z letiska do skladov a distribúcia na konkrétne miesta potreby ostáva však pre zničené cesty a nedostatok paliva aj naďalej výzvou.

Situácia v Port-au-Prince je naďalej kritická. Prísun humanitárnej pomoci je pomalý. Jej distribúciu hatia zničené cesty, obavy z útokov na konvoje pomoci, kolaps miestnych úradov ako aj prílišná byrokracia. Námorný prístav je zničený, letecká doprava síce funguje, no letisko má značné problémy zvládať nápor lietadiel. Prístup k bývaniu, hygienickým potrebám, vode, potravinám a zdravotnej starostlivosti je preto stále veľmi obmedzený. Osem dní po zemetrasení našli záchranári v sutinách živého chlapca. Haitská vláda informovala, že v troskách zničených budov zatiaľ našli 72 tisíc mŕtvych tiel. Panamerická zdravotnícka organizácia, ktorá koordinuje zdravotnícke operácie po zemetrasení, však počet obetí predbežne odhadla až na 200 tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu