Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američania pristáli v záhrade paláca haitského prezidenta

Američania pri paláci prezidenta Zobraziť galériu (5)
Američania pri paláci prezidenta

PORT-AU-PRINCE - Na ploche okolo zdevastovaného prezidentského paláca v Port-au-Prince dnes pristálo niekoľko vrtuľníkov americkej armády, ktoré na miesto dopravili desiatky vojakov.

Tí majú za úlohu posilniť približne 7500 svojich kolegov pri likvidácii škôd katastrofálneho zemetrasenia, informovala agentúra AP. Na plot okolo paláca sa počas výsadku nahrnuli miestni obyvatelia, z ktorých niektorí amerických vojakov nadšene vítali.

"Sme radi, že tu sú, máme toľko problémov," opísal svoje pocity jeden z nich. "Ak chcú, môžu zostať dlhšie ako v roku 1915," dodal s odkazom na americkú okupáciu Haiti v rokoch 1915 až 1934. Americkí predstavitelia však zdôrazňujú, že niečo také v žiadnom prípade nemajú v úmysle.

Na Haiti sú aj tisícky členov mierových síl OSN. Týždeň po tragickom zemetrasení, pri ktorom zahynulo podľa odhadov haitskej vlády až 200 tisíc ľudí, sa zahraničným silám už darí miestami doručovať humanitárnu pomoc v relatívne rýchlom tempe.

Američania zhadzujú z helikoptér okolo Port-au-Prince zásielky vody a potravín. Bezpečnostná situácia sa podľa OSN stabilizovala, reportéri na mieste však stále poukazujú na časté rabovanie.

Najväčšie nebezpečenstvo však podľa expertov v súčasnosti pre Haiťanov predstavuje šírenie chorôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu