Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väzňov z Guantanáma prijalo vyše 15 krajín

Väzenie na Guantanáme
Väzenie na Guantanáme

BRATISLAVA - V americkej väznici Guantánamo, ktorej zatvorenie prisľúbil americký prezident Barack Obama po svojom nástupe do funkcie vlani v januári, sa v súčasnosti nachádzajú približne dve stovky väzňov.

V poslednom roku boli desiatky zajatcov deportovaných do rôznych krajín. Troch väzňov príjme aj Slovensko. Prehľad štátov, ktoré prijali väzňov z Guantánama od januára 2009:

AFGANISTAN - Muhammad Džavád, jeden z najmladších guantánamskych väzňov, sa vrátil do krajiny v auguste. Ďalšia štvorica zajatcov bola do Afganistanu dopravená v decembri.

BELGICKO - V októbri prijalo jedného väzňa.

BERMUDY - Štvorica čínskych moslimov, Ujgurov, bola na Bermudy prepustená v júni.

BRITÁNIA - Binjam Mohamed, etiópsky občan s povolením na pobyt v Británii, sa vo februári vrátil do tejto krajiny.

ČAD - Jeden občan Čadu, zadržaný ako 14-ročný, bol v júni prepustený do afrického Čadu.

FRANCÚZSKO - Lakhdar Boumediene bol prepustený v máji do Francúzska, kde žijú jeho príbuzní. V decembri bol do Francúzska deportovaný aj jeden Alžírčan.

JEMEN - Jeden jemenský občan bol prepustený v septembri do rodnej krajiny. Ďalších šesť zajatcov bolo do Jemenu vypravených v decembri.

KUVAJT - Prijal v októbri jedného prepusteného väzňa. Ďalšieho tam dopravili v decembri.

MAĎARSKO - Maďarsko v septembri vyjadrilo ochotu prijať jedného zajatca; v novembri vláda určila podmienky, za akých bude tento Palestínčan v Maďarsku žiť. Do krajiny bol dopravený v decembri.

NEMECKO - Nemecké ministerstvo vnútra dostalo od USA v júni dve žiadosti o prijatie väzňov z Guantánama; vyhlásilo, že na ich prijatie nie je ešte pripravené.

IRAK - V júni dopravili do krajiny prepusteného Iračana.

ÍRSKO - Dublin v júli oznámil, že je ochotný prijať dvoch väzňov. V septembri Írsko prijalo dvoch Uzbekov.

PALAU - Šesť Ujgurov bolo v októbri deportovaných do tichomorského štátu Palau.

PORTUGALSKO - Dvaja Sýrčania, prepustení v auguste, boli deportovaní do Portugalska.

SAUDSKÁ ARÁBIA - Trojica zajatcov bola v júni "za zodpovedajúcich bezpečnostných opatrení" dopravená do Saudskej Arábie, oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti.

SLOVENSKO - Slovensko oznámilo, že príjme troch väzňov.

SOMÁLSKO - Dvojica zajatcov bola prepustená v decembri do Somalilandu, jedného z odštiepeneckých útvarov v rozštiepenom africkom Somálsku.

ŠPANIELSKO - USA požiadali Španielsko o prevzatie štyroch väzňov; Madrid v júni oznámil, že preskúma každý prípad osobitne.

TALIANSKO - Americký prezident Obama v júni uzavrel s talianskym premiérom Silviom Berlusconim dohodu o prijatí troch zajatcov. V novembri boli do krajiny deportovaní dvaja Tunisania, ktorí tam budú súdení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu