Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

EK prevetráva bulharskú kandidátku, jej šance klesajú

Rumjana Želevová
Rumjana Želevová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Šance bulharskej kandidátky na eurokomisárku Rumjany Želevovej sú po dnešku opäť o niečo nižšie. Bývalá bulharská ministerka zahraničia v utorok svojím vystúpením nepresvedčila veľkú časť zákonodarcov z jedného z výborov Európskeho parlamentu. Socialistickí europoslanci dnes dokonca požiadali šéfa EK José Barrosa, aby objasnil finančné záležitosti Želevovej, ktorej manžel okrem iného býva obviňovaný z napojenia na organizovaný zločin. Inak údajne budú musieť odmietnuť jej nomináciu a teda aj celú navrhovanú formu novej EK. O jej osude má parlament hlasovať 26. januára.

Socialistom a ďalším parlamentným frakciám vadí pôsobenia Želevovej v spoločnosti Global Consult. Bulharská kandidátka tvrdí, že firmu opustila už pred rokom 2007, teda predtým, ako začala pôsobiť v politike. Poslanci však majú informácie, že bola vlastníkom spoločnosti až do roku 2009. To ale nepriznala v dotazníku, ktorý musel europoslancom odovzdať každý zo 26 kandidátov na eurokomisára.

Socialisti pritom trvajú na tom, aby majetkové pomery Želevovej preverila aj právna služba EP a nehodlajú prijímať žiadne rozhodnutia, kým sa tak nestane. "Nepresvedčila nás ale ani svojou znalosťou pridelenej oblasti. Jej odpovede neboli relevantné," povedal dnes socialistický europoslanec Hannes Swoboda.

Želevová má však aj svojho obhajcu predovšetkým v najväčšej frakcii ľudovcov, ktorej je kandidátkou. Jej šéf, francúzsky europoslanec Joseph Daul, dnes označil utorňajšie vypočutie Bulharky v EP za "štvanicu". "Rád by som videl, aby sa určité politické skupiny prestali správať nezodpovedne a zachovali si aspoň zvyšok slušnosti," uviedol vo vyhlásení.

Daul evidentne naráža na porušenie rokovacieho poriadku, ktoré sa vo výbore odohralo. Europoslankyňa, ktorá schôdzu výboru riadila, dala priestor jednej z bulharských liberálnych poslankýň, ktorá však nie je členkou gestorského výboru. Tá potom Želevovú obvinila, že klame o svojom pôsobení v spoločnosti Global Consult, ktorú údajne vlastnila do apríla 2009. Medzi poslancami navyše dala kolovať spis, ktorý napádal bulharskú kandidátku. Niektorí z členov výboru ho odmietli, ale niektorí na ňom "postavili" svoje otázky.

Parlamentné výbory by mali svoje stanovisko k jednotlivým kandidátom vydať 19. januára, 26. januára by mal EP schvaľovať celú komisiu. Tá by však mohla prejsť určitými zmenami. Okrem Želevovej bude mať so svojou obhajobou problém aj litovský kandidát Algirdas Semeta, ktorého tiež odmietajú socialisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu