Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

EÚ podľa Frattiniho potrebuje protiteroristickú stratégiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Európska únia si musí vytvoriť stratégiu zameranú na teroristickú hrozbu v Jemene. V nedeľňajšom rozhovore pre súkromnú televíznu stanicu Canale 5 to povedal taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini. V súvislosti s terorizmom hovoril o "chúlostivom momente", v ktorom musí EÚ "rýchlo vypracovať stratégiu prevencie a spolupráce" v otázke terorizmu.

"V Jemene sú stovky aktívnych mužov al-Kájdy a nielen v tejto krajine," upozornil Frattini. Podľa talianskeho ministra "sme dlhú dobu zabúdali na riziko terorizmu, ktoré sa žiaľ znovu objavilo". Za vhodnú príležitosť na nápravu Frattini považuje konferenciu o Afganistane, ktorá sa uskutoční 28. januára v Londýne.

Britský premiér Gordon Brown v piatok vyhlásil, že v rovnaký deň plánuje usporiadať medzinárodné stretnutie venované boju proti extrémizmu v Jemene. Ide pritom o reakciu na nevydarený teroristický útok z 25. decembra, keď sa 23-ročný Nigérijčan pokúsil odpáliť výbušninu v americkom lietadle smerujúcom z Amsterdamu do Detroitu. Útočník údajne v Jemene absolvoval výcvik teroristickej siete al-Kájda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu