Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nataschu Kampuschovú mohli uniesť na objednávku

Natascha Kampuschová
Natascha Kampuschová

VIEDEŇ – Za únosom Natasche Kampuschovej boli zrejme aj ďalšie osoby a únosca mohol konať na objednávku. Tvrdí to šéf rakúskej špeciálnej vyšetrovacej komisie, ktorá sa zaoberá prípadom. Ludwiga Adamovicha citoval rakúsky denník Die Presse.

Kampuschovú ako desaťročnú školáčku uniesol v roku 1998 psychicky narušený Wolfgang Priklopil. Osem rokov ju držal v pivnici svojho domu. V auguste 2006 sa jej podarilo utiecť. Únosca potom spáchal samovraždu. Adamovich svoje podozrenia povedal na viedenskom súde, ktorý ho na Štedrý deň potrestal pokutou 10 tisíc eur za ohováranie. Zažalovala ho matka Natasche Brigitte Sírna. Šéf komisie totiž povedal, že sa dievča malo v pivničnom väzení lepšie ako predtým doma. Proti verdiktu sa odvolá a svoje obvinenia voči Sírnej navyše ešte zosilnel.

Adamovich pri piatkovom procese hovoril aj o pozadí prípadu. Zmienil sa o tom, že existujú dôkazy, podľa ktorých pôvodný plán únosu mohol zlyhať. Už len skutočnosť, že pivničné väzenie nebolo v čase únosu ešte vôbec hotové a dostavovalo sa postupne až po ňom, nasvedčuje, že sa únos neodohral tak, ako bol naplánovaný.

Osobitná vyšetrovacia komisia pred niekoľkými mesiacmi vo svojej správe uviedla, že o únose Kampuschovej musel vedieť niekto ďalší. Prokuratúra teraz vyšetruje Priklopilovho priateľa.

Adamovich zopakoval aj svoje obvinenia voči matke dievčaťa. Sírna vtedy podľa neho chodila do fitnessklubu a malú Nataschu tam brávala so sebou. V tomto prostredí mohlo "dôjsť ku kontaktu s pochybnými osobami". Odvolal sa na posudok detského psychiatra Maxa Friedricha z roku 1998.

Kampuschová (21) sa so svojou rodinou často nestýka. Na tlačovej konferencii v Hamburgu v polovici decembra uviedla, že je s ňou pravidelne v kontakte, ale nie v príliš tesnom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu