Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kampuschová predstavila film o svojom väzení

 Natascha Kampuschová
Natascha Kampuschová (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Natascha Kampuschová (21) predstavila dokumentárny film o svojom väzení. Vypovedá o tom, ako desaťročnú školáčku uniesol psychicky narušený Wolfgang Priklopil a osem rokov ju držal v pivnici svojho domu.

V auguste 2006 sa dievčaťu podarilo utiecť. Únosca potom spáchal samovraždu. Film, ktorý trvá 45 minút, odvysiela 25. januára nemecká verejnoprávna televízia ARD.

Kampuschová v snímke o svojom pivničnom väzení hovorí ako o studenom, vlhkom, odpornom a smradľavom mieste. Aj napriek tomu Priklopilovi po jeho smrti vraj všetko už odpustila. Mala s ním určitý druh zľutovania. Keby to vraj neurobila, dostala by sa aj fyzicky na dno a bola by plná nenávisti.
Aj viac ako tri roky po svojom úteku má mladá žena veľké problémy začať žiť normálny život. "Žijem úplne v ústraní a na verejnosti sa vôbec neukazujem," povedala Kampuschová včera v Hamburgu.

Vystupovala s odstupom a bez emócií. Svoje slová dobre vážila. Za tento svoj postoj si vyslúžila v minulosti kritiku. Nepôsobila totiž nikdy ako úbohá obeť, ktorá si zaslúži súcit, napísala DPA. "Keby som bola obeť, nikdy by ma neprijali ako normálneho človeka," hovorí mladá žena vo filme a sťažuje sa na rakúske médiá. Označila ich za nehanebné, agresívne a nepriateľské.
Rakúske médiá špekulovali, že mohla mať s únoscom intímny vzťah a že mohla mať sama na čine podiel. Tieto správy sa objavili potom, čo Kampuschová získala Priklopilov dom. Uviedla, že Priklopilova matka si svoju tretinu nehnuteľnosti už nechcela nechať. Natascha dostala dom ako časť odškodného. S únoscovou matkou sa zatiaľ ešte nikdy nestretli. V blízkej dobe sa na to ale chystá. Zistila totiž, že by si Waltraud Priklopilová schôdzku priala.

So svojou rodinou je vraj pravidelne v kontakte, ale nie v príliš tesnom. Mladá žena myslí, že každý by mal stáť na vlastných nohách. Jej matka pred dvoma rokmi vydala knihu o tom, aký bol jej život bez dcéry. Podľa dostupných informácií ich vzťah nie je zrovna vrelý. Šéf špeciálnej rakúskej vyšetrovacej komisie, ktorá sa prípadom únosu zaoberá, kedysi dokonca vyhlásil, že sa Natascha mohla mať vo väzení lepšie ako doma.

Vo svojej budúcnosti Kampuschová zatiaľ jasno nemá. V televízii krátko moderovala vlastnú talkshow, teraz si chce dokončiť vzdelanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu