Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Superlietadlo Dreamliner 787 odštartovalo

Boeing Dreamliner Zobraziť galériu (6)
Boeing Dreamliner (Zdroj: SITA)

EVERETT - Stroj, ktorý má zmeniť lietanie vo svete, sa po rokoch meškania dočkal veľkej premiéry. Boeing 787 Dreamliner sa vzniesol k prvému letu z letiska Everett neďaleko amerického Seattlu. Ostro sledovanú udalosť pozorovali aj zvedavci, ktorí za vstupenku zaplatili 250 dolárov.

Na palube okrem dvoch skúsených pilotov nebol nikto. Počasie aj viditeľnosť boli dobré. Pred štartom ešte prelet dvoch stíhačiek signalizoval, že je všetko v poriadku. Boeing má už teraz 840 objednávok na nové lietadlá. Niektoré aerolinky ich ale zrušili , kvôli oneskoreniu.

Dreamliner je vyrobený hlavne z kompozitných materiálov, takže je ľahší a má nižšiu spotrebu, diely sa nemajú ani toľko opotrebovávať. Iný je aj dizajn lietadla, napríklad tvar krídiel má výrazne znížiť spotrebu. Spoločnosť ho považuje za stroj budúcnosti. Konkurenčný Airbus prišiel na trh naopak s veľkým dvojposchodovým lietadlom A380.

Vývoj nového Boeingu sprevádza veľa problémov, ako problémy s dodávateľmi alebo zle navrhnuté časti. Minulý týždeň Boeing absolvoval posledné pozemné testy, po dráhe išiel až rýchlosťou 240 kilometrov za hodinu. Aerolinky budú Dreamliner nasadzovať hlavne na diaľkové trasy, kde nie je taký počet cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu