Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česko má už 34 obetí novej chrípky

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - V Česku už zomrelo na novú (prasaciu) chrípku 34 ľudí, ktorým nákazu potvrdilo Národné referenčné laboratórium pre chrípku. Za šesť dní pribudlo 12 úmrtí, z ktorých traja ľudia nemali inú chorobu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pandemickým vírusom H1N1 už sa preukázateľne nakazilo 978 ľudí, z toho 105 od minulého štvrtka. Prítomnosť vírusu sa testuje iba u závažných prípadov, podľa ministerstva aj epidemiológov je počet nakazených omnoho vyšší. Veľa ľudí odmieta očkovanie, prvé priebežné výsledky využitia vakcín zverejní ministerstvo budúcu stredu.

Pandemický vírus chrípky je podstatne agresívnejší, čo sa týka šírenia, povedal predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Prymula. "Výskyt pandemického kmeňa chrípky je dnes už úplne dominantný, vytlačil sezónny vírus," uviedol. Čo sa týka závažnosti, zatiaľ je podľa neho priebeh ochorenia porovnateľný so sezónnou chrípkou. Avšak v niekoľkých krajinách sa už vyskytli mutácie vírusu, ktorý potom preniká hlbšie do tkaniva a spôsobuje komplikácie, upozornil.

Väčšina z 34 ľudí, ktorí nákaze podľahli, mala iné závažné ochorenie. Liečili sa napríklad s chronickou srdečnou alebo pľúcnou chorobou alebo s leukémiou. U šiestich pacientov však nieje uvedená žiadna ďalšia diagnóza, ďalší štyria boli iba obézni. Všetci ľudia, ktorí sa neliečili s inou chorobou a zomreli na novú chrípku, boli starí okolo 40 rokov (najstaršia žena mala 48 rokov a najmladší muž 30). Na sezónnu chrípku pritom ročne v Česku zomrie asi 2000 prevažne starších ľudí.

Rizikových pacientov s chronickými chorobami má ochrániť očkovanie. Štát nakúpil vakcíny pre približne desatinu populácie, veľa ľudí vrátanie zdravotníkov však očkovanie odmieta. Hovorca ministerstva zdravotníctva Vlastimil Sršeň povedal, že priebežné výsledky využitia vakcín zverejní ministerstvo budúcu stredu, až ich získa od hygienických staníc. V okolitých krajinách s vyšším počtom hlásených úmrtí sa podľa ministerstva začal zvyšovať záujem o očkovanie, napríklad vo Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu