Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Oslo sa pripravuje na Obamu, zatkli dvoch podozrivých

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

OSLO - Pred plánovanou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v Nórsku vo štvrtok prevezme tohtoročnú Nobelovu cenu za mier, sprísnili úrady v Osle bezpečnostné opatrenia. V centre mesta sa podľa agentúry DPA v utorok objavili ozbrojení policajti a ochranku posilnili aj v hoteli Grand, kde by mal Obama s manželkou Michelle bývať.

Polícia večer v nórskej metropole zatkla dvoch mužov pre podozrenie z porušenia zákona o zbraniach. Jedného z nich podľa verejnoprávnej televízie NRK obvinili už pred tromi rokmi z prípravy teroristického útoku, súd ho však oslobodil. Nórska polícia odmietla zatknutie bližšie komentovať. Neuviedla ani, či sa v súvislosti s Obamovu návštevou objavili nejaké bezpečnostné hrozby.

Americký prezident by mal do Osla pricestovať vo štvrtok ráno. Večer si potom prevezme Nobelovu cenu. Pobyt v Nórsku chce vraj využiť hlavne pracovne. Biely dom už oznámil, že sa v Osle stretne s premiérom Jensom Stoltenbergom a nórskym kráľovským párom.

Na slávnostnom ceremoniáli pri odovzdávaní ceny Obamovi zahrá podľa agentúry AP mladý čínsky klavírista Lang Lang. Na galavečeri vystúpi aj jazzová speváčka Esperanza Spaldingová, nórska sopranistka Solveig Kringlebotnová a klavirista Haavard Gimse. Ostatní laureáti tohtoročných Nobelových cien prestížne ocenenie prevezmú vo štvrtok v Štokholme z rúk švédskeho kráľa Carla XVI Gustava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu