Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Experti menia Polanského chatu v domáce väzenie

Bezpečnostní experti zabezpečujú chatu Zobraziť galériu (2)
Bezpečnostní experti zabezpečujú chatu (Zdroj: SITA)

GSTAAD - Luxusné chata vo švajčiarskom alpskom letovisku Gstaad sa začína premieňať na domáce väzenie pre režiséra Romana Polanského (76). Premenu súkromného sídla filmára na malé väzenia dnes podľa agentúry AP zabezpečuje skupina švajčiarskych bezpečnostných expertov.

Polanski, väznený švajčiarskou justíciou na základe zatykača z USA kvôli sexuálnemu deliktu z roku 1977, by mal opustiť väznicu na kauciu. Jeho presun do domáceho väzenia sa očakáva najskôr v pondelok. Experti však odmietli oznámiť, čo presne v jeho chate robili. Ide ale vraj o firmu, ktorá ponúka služby ako inštaláciu alarmov alebo zabezpečenie monitorovania prostredníctvom videa.

Polanski do domáceho väzenia prepustili pod podmienkou, že bude nosiť monitorovací elektronický náramok, ktorý nahlási, ak by chcel chatu opustiť. Ak by sa tak stalo, prišiel by o kauciu vo výške 4,5 milióna frankov. O podmienkach kaucie rozhodol súd, ktorý uviedol, že filmár môže na svoje prípadné vydanie do USA počkať vo svojom dome.

Polanského zatkla 26. septembra švajčiarska polícia po tom, čo prišiel na filmový festival. V USA režisérovi hrozí až dvojročný trest väzenia za pohlavný styk s trinásťročnú dievčaťom v roku 1977. Sex s mladistvou sa považuje v Spojených štátoch za znásilnenie. Režisér sa k činu priznal, neskôr však utiekol do Európy a do USA nepricestoval ani v roku 2003 prevziať Oscara za svoju drámu Pianista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu