Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska únia je ako Hitler, tvrdí kňaz

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Kontroverzný poľský kňaz Tadeusz Rydzyk prirovnal Európsku úniu k nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi. Urobil tak kvôli verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva o krížoch v Taliansku.

"Tu v Kentrzyně je vidieť, čo sa stalo, keď niekto nemá Boha v srdci," povedal Rydzyk, zakladateľ a riaditeľ ultrakatolického poľského Radia Maryja a televízie Trwam. Mesto leží na severovýchode Poľska, do konca druhej svetovej vojny bolo súčasťou Nemecka. Blízko neho nechal Hitler vybudovať svoj hlavný stan zvaný Vlčie dúpä.

"Hitler bol neďaleko odtiaľto. Nemal v srdci Boha. Tak ako teraz Európska únia," povedal Rydzyk svojim priaznivcom. Rydzyk kritizoval nedávny rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého je vyvesovanie krížov v talianskych štátnych školách porušenie slobody náboženského vyznania a vzdelávania. Podľa verdiktu štrasburského súdu má navyše talianska vláda zaplatiť žene, ktorá sa sťažovala odškodnenie.

Verdikt vyvolal odmietavú reakciu katolíckej cirkvi aj katolícky orientovaných politikov. Poslanci poľského parlamentu chcú prijať uznesenie na obranu umiestňovania krížov vo verejných miestach. Kríž je podľa nich tiež symbolom hodnôt, ktoré sú spoločným dedičstvom národov Európy. Otec riaditeľ, ako volajú v Poľsku Rydzyka, a jeho médiá sa neslávne preslávili antisemitskými, xenofóbnymi a homofóbnymi výrokmi.

EÚ už kritizoval v lete. Vyhlásil, že je bez života, zabíja telo, ducha a vieru človeka a snažil sa veriacich presvedčiť o tom, že je odsúdená na zánik. Pri najnovšej kritike ale pozabudol, že ESPĽP nie je orgánom EÚ, ale Rady Európy a teda úplne inej organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu