Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Klaus na výročie vzniku Československa opäť kritizoval EÚ

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Jedným z dôvodov súčasnej nedôvery verejnosti k štátnym inštitúciám a nespokojnosti občanov je zrýchľujúci sa proces európskej integrácie, ktorý vyvoláva "nebezpečnú eróziu štátu".

Český prezident to uviedol v stredajšom slávnostnom prejave pri príležitosti 91. výročia vzniku Československa, ktorý predniesol na Pražskom hrade. Klaus počas neho vyzval Čechov, aby sa na európskej integrácii podieľali "čo najracionálnejšie". Podľa českého prezidenta je európsky integračný proces prostriedkom k budúcnosti, nie však "cieľom samým osebe".

"Na každý ďalší krok rozširovania a prehlbovania Európskej únie preto nazerajme podľa toho, nakoľko prispieva k zvyšovaniu našej slobody a prosperity. Iné kritérium pred dejinami neobstojí," povedal Klaus. V súvislosti so samotným sviatkom vzniku československého štátu Klaus pripomenul jeho oslavy pred rokom 1989.

Vtedy podľa neho išlo "skôr o paródiu osláv našej štátnosti, keďže 28. október býval oslavovaný ako deň znárodňovania". "Aj kvôli tomu bola naša krajina počas štyridsiatich rokov hlboko rozdelená," uviedol Klaus. Český prezident pri príležitosti štátneho sviatku udelil vyznamenanie 23 osobnostiam, prevažne vojnovým hrdinom a bojovníkom proti komunistickému režimu. Medzi ocenenými je však napríklad aj spevák Karel Gott.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu