Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obama: Bude ťažké pochopiť zvrátenú logiku

Vojak počas smútočného obradu vo Fort Hood Zobraziť galériu (3)
Vojak počas smútočného obradu vo Fort Hood

FORT HOOD - Žiadna viera nemôže ospravedlniť tragédiu na americkej základni Fort Hood, počas ktorej člen armády zastrelil 13 svojich kolegov. Včera to na spomienkovej slávnosti vyhlásil prezident Barack Obama.

"Bude ťažké pochopiť zvrátenú logiku, ktorá viedla k tejto tragédii," vyhlásil Obama počas smútočného obradu.

"A za to čo spravil, bude tento vrah súdený - na tomto svete, aj na tom ďalšom."

Psychiater a major Nidal Malik Hasan začal minulý týždeň vo štvrtok strieľať na kolegov na základni, kde sú vojaci pred odchodom do zahraničných misií v Iraku a Afganistane. Zabil pritom 13 ľudí a 30 ďalších zranil. Ďalšiemu krviprelievaniu sa podarilo zabrániť, keďže vojaci nedovolili ozbrojencovi dostať sa na slávnostnú ceremóniu. Iba niekoľko metrov od miesta činu sa na nej bolo asi 600 ľudí.

Hasan sa v pondelok prebudil z kómy a údajne sa už nenachádza v kritickom stave. Podľa predbežných informácií by mohlo ísť aj o plánovaný teroristický útok. V amerických médiách sa totiž objavili dohady, že Hasan, ktorý je moslim, navštevoval rovnakú mešitu, ako teroristi z 11. septembra 2001.

Fort Hood je najväčšou vojenskou základňou USA na svete. Slúži ako miesto pre rehabilitáciu vojakov trpiacich psychickými problémami, najmä syndrómom posttraumatického stresu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu