Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová šéfka diplomacie EÚ spätá so ZSSR?

Catherine Asthonová
Catherine Asthonová

PRAHA - Nominácia britskej eurokomisárky Catherine Ashtonovej na novovytvorený post šéfky európskej diplomacie vzbudzuje v Bruseli a Štrasburgu kontroverzie.

Viacero europoslancov a diplomatov z členských krajín únie sa v posledných dňoch vyjadrilo pre médiá nelichotivo o jej minulosti, ktorá mala byť podľa nich spätá so Sovietskym zväzom a jeho podporou proti záujmom vlastnej krajiny. Ashtonová totiž v minulosti pôsobila ako pokladníčka Hnutia za jadrové odzbrojenie (CND), ktoré podľa historikov významnou mierou financovali Sovieti v snahe oslabiť Západ.

"Ak bola pani Ashtonová pokladníčkou tohto hnutia, mali by sme detailne preskúmať, odkiaľ k nej prichádzali peniaze. Nedá sa totiž vylúčiť, že tade tiekli peniaze zo Sovietskeho zväzu," cituje internetový server iDnes.cz bývalého českého vicepremiéra Alexandra Vondru.

S týmto názorom súhlasí aj český europoslanec Hynek Fajmon: "Ak v tom pani Ashtonová hrala ako pokladníčka kľúčovú úlohu, je to škandál prvej triedy. Toto hnutie sa dá považovať za piatu kolónu Sovietskeho zväzu na Západe."

Tému minulosti budúcej šéfky európskej diplomacie plánuje v pondelok v Štrasburgu otvoriť aj britský europoslanec Gerard Batten: "Jedna možnosť je, že barónka Ashtonová nevedela, aké peniaze jej prechádzajú rukami. To by znamenalo, že je úplne nekompetentná. Druhá možnosť je, že to vedela, a nechala sa platiť nepriateľom Veľkej Británie, aby mu pomáhala v boji proti vlastnej krajine," hovorí britský europoslanec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu