Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalý viceprezident strávi šesť rokov za mrežami

Mohammad Alí Abtáhí
Mohammad Alí Abtáhí

TEHERÁN - Iránsky súd rozhodol o uväznení bývalého viceprezidenta Mohammada Alího Abtáhího na šesť rokov na základe obvinení súvisiacich s protestmi proti výsledkom júnových prezidentských volieb, informoval v sobotu umiernený konzervatívny internetový portál.

Abtáhího, ktorý bol blízkym spolupracovníkom reformistického prezidenta Mohammada Chatámího, zatkli spolu s ďalšími predstaviteľmi opozície krátko po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, podľa ktorých vyhral úradujúci prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Odvtedy až do teraz sa nachádzal vo vyšetrovacej väzbe.

V sobotu ráno Abtáhí predstúpil pred súd, kde "bol informovaný o šesťročnom treste odňatia slobody," uviedla Abtáhího dcéra Fatemeh pre portál Ayandenews.com. Súd ho uznal vinným v niekoľkých bodoch obžaloby vrátane "zhromažďovania sa a sprisahania proti bezpečnosti krajiny, propagandy proti režimu, útoku na prezidenta, účasti na protizákonnej demonštrácii a držby utajovaných dokumentov," uvádza portál. Podľa Ayandenews.com súd ako dôkaz použil jeho príspevky na jeho internetovej stránke, rozhovor s televíznou spoločnosťou BBC a účasť na demonštrácii 15. júna, keď naprieč Teheránom pochodovali tisíce demonštrantov.

Krvavé nepokoje sa v iránskych uliciach začali po vyhlásení výsledkov volieb, o ktorých demonštranti tvrdili, že boli zmanipulované. Úrady vtedy zatkli okolo 4 tisíc ľudí a 140 z nich vrátane významných reformných aktivistov a novinárov stáli v televíznych prenosoch pred súdom za snahu o zvrhnutie režimu. Piati boli odsúdení na trest smrti. Pri protestoch prišlo o život najmenej 20 demonštrantov a 7 príslušníkov bezpečnostných síl.

Abtáhí údajne pred súdom obvinenia z volebného podvodu odvolal a vyjadril ľútosť nad účasťou na protestoch. Opozícia takéto "demonštračné procesy" a "prinútené priznania" odsudzuje a vyzýva na bezpodmienečné prepustenie väzňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu