Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čo budú robiť prezident a minister zahraničia EÚ?

Prezident Herman Van Rompuy a ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashton
Prezident Herman Van Rompuy a ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashton (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Od decembra má mať EÚ svojho prezidenta a šéfa diplomacie. Európskou jednotkou bude belgický premiér Van Rompuy, ministerkou zahraničia únie bude britská eurokomisárka Ashtonová.

Európsky prezident:
Prezident Európskej rady, ako sa tento post oficiálne nazýva, je volený na 2,5-ročné funkčné obdobie lídrami členských štátov EÚ. Rovnaká osoba môže odslúžiť v tejto funkcii maximálne dve za sebou idúce funkčné obdobia. Europrezident bude reprezentovať úniu navonok, predsedať summitom EÚ a koordinovať spoločnú politiku členských štátov. Jeho hlavnou kompetenciou má byť podľa Lisabonskej zmluvy "napomáhanie súdržnosti a hľadaniu konsenzu" medzi jednotlivými členskými krajinami EÚ. Bruselskí analytici sa zhodujú, že konkrétna náplň činnosti europrezidenta bude do veľkej miery závisieť od osoby, ktorú na tento post zvolia.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné otázky:
Minister zahraničia EÚ je volený na päť rokov. Bude predsedať rokovaniam ministrov zahraničných vecí EÚ a rozhodovať o spôsobe čerpania 7-miliardového ročného rozpočtu únie určeného pre oblasť zahraničnej politiky. Okrem toho bude koordinovať činnosť 5000-členného diplomatického zboru EÚ a bude šéfovať 130-tim diplomatickým misiám únie vo svete. Podľa európskych diplomatov bude post šéfa európskej diplomacie dôležitejší pre politiku únie ako funkcia europrezidenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu