Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Europrezidentom bude diplomat alebo skromný líder

Tony Blair
Tony Blair

BRUSEL – Europrezidentom bude buď prvotriedny diplomat alebo skromný líder, ktorý sa bude vedieť dohodnúť. Tvrdia experti. Už na budúci týždeň budú lídri EÚ vyberať kandidátov na post prezidenta a ministra zahraničia únie. Čakalo sa len na Klausov podpis Lisabonskej zmluvy. Tá zavádza aj nové funkcie.

Lídri navrhovaní na post prezidenta EÚ

HERMAN VAN ROMPUY
Belgický premiér (62), skúsený diplomat schopný dosiahnuť kompromis v protichodných názorových postojoch. Stojí na čele belgickej koaličnej vlády zloženej zo zástupcov Holanďanov z flámskeho severu a frankofónnych zástupcov Valónska. Mnohí sa však obávajú, že po odchode z belgickej vlády môžu krajinu opäť ovládnuť nezhody.

JAN PETER BALKENENDE
Šéf holandských kresťanských-demokratov (53) vyhlásil minulý týždeň, že on nie je kandidát, no EÚ je presvedčená, že by mohol byť vhodným kompromisným prezidentom. Jeho kritici však tvrdia, že za jeho vlády holandskí voliči v roku 2005 odmietli európsku ústavu, predchodkyňu Lisabonskej zmluvy.

JEAN-CLAUDE JUNCKER
Najdlhšie vládnuci európsky premiér (55) uviedol, že ak ho o to požiadajú, postu europrezidenta sa ujme. Jeho kritici však upozorňujú na jeho váhavú reakciu na globálnu finančnú krízu.

TONY BLAIR
Bývalý britský premiér (56) je vážnym kandidátom na post, no zdá sa, že jeho "hviezda v Európe hasne". Kritici však upozorňujú na Blairov postoj k vojne v Iraku či jeho odlišný postoj k niektorým zásadám únie (Británia nie je členom eurozóny).

WOLFGANG SCHÜSSEL
Bývalý rakúsky kancelár (64) udržiava dobré vzťahy s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Mnohí ho však kritizujú za vytvorenie koaličnej vlády s extrémnou pravicovou stranou Jörga Haidera.

JOHN BRUTON
Bývalý írsky premiér (62), momentálne vyslanec EÚ v USA. Jeho meno sa objavilo len nedávno, no on sám potvrdil o post europrezidenta záujem.

PAAVO TAPIO LIPPONEN
Bývalý fínsky premiér (68), vo svete nie je až taký známy. Denník Financial Times nedávno uviedol, že v rozhovore vyjadril záujem stať sa europrezidentom.

VAIRA VIKEOVÁ-FREIBERGOVÁ
Lotyšská "železná lady", bývalá lotyšská prezidentka (71). Diplomati jej šance na víťazstvo považujú za veľmi malé, hoci už len fakt, že prezidentkou by bola žena, mnohých láka.

Vysoký zástupca spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky
DAVID MILLIBAND
Britský minister zahraničia (44) sa vyjadril, že o zahraničný post nemá záujem, no po tom, ako prezidentské šance Tonyho Blaira začali slabnúť, uviedol, že postupne začína meniť názor.

MASSIMO D´ALEMA
Ex-komunista a bývalý taliansky minister zahraničia (60) by mohol získať súhlas lídrov EÚ, ak by Millibanda nezvolili, alebo by si svoj záujem o post rozmyslel.

Ďalší možní kandidáti:
Švédsky minister zahraničia CARL BILDT, bývalá rakúska ministerka zahraničia URSULA PLASSNIKOVÁ a eurokomiár pre rozšírenie OLLI REHN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu