Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kvôli stretom Rómov a Maďarskej gardy uzavrela polícia mesto

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Kvôli potýčkam medzi miestnymi Rómami a členmi zakázanej extrémistickej Maďarskej gardy obkľúčila maďarská polícia v noci na dnešok mesto Sajóbábony na severovýchode krajiny, aby radikálom zabránila vo vstupe.

Dnes ráno uzáveru odvolala. Pri nedeľných násilnostiach zatkla podľa tlačových agentúr jedného človeka, zranená bola jedna žena.

Incident odštartovala sobotná nepovolená demonštrácia stúpencov krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) a Maďarské gardy na okraji mesta, ktoré leží si 200 kilometrov severovýchodne od Budapešti neďaleko hraníc so Slovenskom. V nedeľu potom radikáli provokatívne prechádzali autami rómskou štvrťou.

Jej obyvatelia na jedno z aut zaútočili a poničili mu karosériu. Celkovo sa do šarvátok podľa agentúry MTI zapojilo na každej strane asi 100 osôb.

"My sme miestnu menšinu neprovokovali," hájil extrémistov miestny predák Jobbiku Gábor Bencs, podľa neho ich napadlo 30 až 40 Rómov s motykami a sekerami.

Kvôli prítomnosti radikálov sa tri tisícové mesto cez víkend ocitlo v policajnom obložení. Do Sajóbábony prišlo policajné komando a jeho veliteľ vyzval obyvateľov, aby zostali doma. Povolaní boli aj muži zákona z neďalekého Miskolca. "V Miskolci nezostal skoro žiadny policajt," popísal policajné manévre u Sajóbábony starosta Miskolca Sándor Káli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu