Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Polícia zatkla údajného zakladateľa rómskej gardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PÉCS - Polícia Baranskej župy dnes zadržala Ferenca B. (45), ktorý na internete zverejnil informáciu, že v Pécsi založil "rómsku gardu". Tá má podľa neho ochraňovať ohrozené rómske spoločenstvá.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság polícia už v stredu avizovala, že začne vyšetrovať, akú organizáciu podozrivý založil. Ferenc B., ktorý už bol trestaný, napísal, že očakáva finančné dary pre gardu a netajil sa ani tým, že vyzbierané peniaze použije na výstroj a výzbroj.

Šéf župnej polície József Dakos nevyvrátil informáciu, že podozrivého zadržali, napísal Népszabadság. Regionálne servery bama.hu a Pécsma.hu napísali, že Rómovia v juhomaďarskom Pécsi si založili nedávno organizáciu na sebaobranu. "Rómska garda" funguje pod oficiálnym názvom Spolok pécskych Rómov a nábor členov robí po celej krajine.

Veliteľstvo polície Baranskej župy v tejto súvislosti pre tlačovú agentúru MTI uviedlo, že sa použijú všetky zákonné prostriedky, aby sa zabránilo vzniku a fungovaniu protiprávnych organizácií. Podľa bama.hu cieľom spolku je vystupovať v záujme ochrany Rómov, židov a ďalších ohrozovaných menšín. Šéf spolku Ferenc Bagó v rozhovore pre server poprel, že sa robí zbierka na nákup zbraní. "Táto informácia sa zakladá na nedorozumení," citovala bama.hu Bagóa.

Spolok pécskych Rómov uzavrel dohodu o spolupráci s rómskou samosprávou v Mohácsi a so Spolkom mieru a ochrany práva maďarskej rómskej bezpečnostnej siete. Pécsky spolok má už 300-400 členov a očakáva, že ich počet stúpne na 6000-8000.

Podľa predstaviteľov týchto organizácií založenie spolku je reakciou na skutočnosť, že Maďarská garda, ktorú právoplatne zakázal súd, naďalej funguje. "Ak sa v budúcnosti skončia pochody (ultrapravičiarov), potom nebude potrebné uzatvárať podobné dohody o spolupráci medzi rómskymi organizáciami," povedal predseda rómskej samosprávy v Mohácsi István Kovács.

"Ak zaútočia čo i len na jedného Róma, zareagujeme. Našou snahou však skôr je, aby sme poslali odkaz garde, nech sa prestane mobilizovať," dodal Kovács.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu