Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Súd potvrdil zákaz Maďarskej gardy

Maďarská garda
Maďarská garda (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Budapeštiansky odvolací súd dnes rozhodol o zakáze činnosti Maďarskej gardy a potvrdil tak predchádzajúce rozhodnutie nižšieho súdu.

Garda je "ozbrojeným krídlom" nacionalistickej strany Hnutie za lepšie Maďarsko - Jobbik. Tá sa usiluje o obnovu "veľkého Maďarska" a vo voľbách do Európskeho parlamentu získala 14 percent hlasov.

Prokuratúra požiadala o rozpustenie krajne pravicovej organizácie 9. decembra 2007 krátko po tom, ako Maďarská garda zorganizovala pochod v obci Tatárszentgyörgy namierený proti miestnym Rómom. V rovnakom meste neskôr zavraždili rómskeho muža a jeho neplnoletého syna. Verejnosť aj médiá si incident spájali práve s pochodom radikálov z ozbrojeného krídla Jobbiku. Podľa prokuratúry garda - ktorá je oficiálne spolkom na zachovanie tradícií a kultúry - zneužíva právo na spolčovanie a jej činnosť spôsobuje ujmu z hľadiska práv a slobôd rómskej komunity, čo odôvodňuje jej rozpustenie.

Rozsudok je právoplatný, keďže v decembri 2008 prišiel k rovnakému záveru aj súd nižšieho stupňa. Rozhodnutie sa oficiálne vzťahuje na organizáciu s názvom Kultúrna asociácia Maďarskej gardy pre zachovanie tradícií. Vznikla v júni 2007 ako kultúrna organizácia zameraná na "duchovnú a fyzickú prípravu mládeže na nezvyčajné situácie, kedy by mohlo byť nevyhnutné mobilizovať ľudí". Jej členovia nosia čierne uniformy a zúčastňujú sa na pravidelných vlastných "vojenských cvičeniach".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu