Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pád Berlínskeho múru: Prezidenti sa po oslavách pohádali

Michail Gorbačov, Angela Merkelová a Lech Walesa
Michail Gorbačov, Angela Merkelová a Lech Walesa

BERLÍN - V Berlíne opäť padol múr, po 20 rokoch. Symbolicky ho postavili z obrovských kociek domina. Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov aj poľský exprezident Lech Walesa vyzdvihli význam svojich krajín pre revolúciu. Stihli sa aj pohádať.

Revolúcia by nebola možná bez glasnosti a perestrojky a odstránenia takzvanej Brežnevovej doktríny v Sovietskom zväze po roku 1985. Podľa Walesu zohrali kľúčovú úlohu udalosti 80. rokov v Poľsku.

"Mali sme šťastie, že Gorbačov bol slabým prezidentom," povedal v utorok v Berlíne.

Podľa Gorbačova je to však nezmysel.

"Nech už Walesa hovorí hocičo, faktom je, že sa nám podarilo zmeniť pomery v našej krajine. Bol to veľký risk, ale mal som to vyrátané,“ dodal.

Politici sa rozhádali o otázke európskej bezpečnosti.

"Chceme, aby boli v EÚ vojny? My to nechceme, možno vy to chcete, ale my nie," hovoril zvýšeným hlasom Gorbačov. Walesa mu vzápätí odporučil, aby sa Rusko prestalo usilovať o vytvorenie nového bezpečnostného paktu v Európe a radšej v bezpečnostných otázkach nasledovalo Poľsko.

Hlavné oslavy boli v pondelok pred Brandenburskou bránou. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zdôraznil, že to boli samotní Berlínčania, ktorí "múr hanby" strhli, a pomohli tak revolúciám v ďalších krajinách od Československa po Bulharsko. Tie spomínala aj americká ministerka zahraničia Clintonová. Pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá vyrástla vo východnom Nemecku, bolo odstránenie zdanlivo nepriechodnej steny jednou z najšťastnejších chvíľ jej života. Na oslavách zrútenia komunizmu boli štátnici z celej Európy i z USA. Zahrali aj skupiny Scorpions a Bon Jovi.

Pád Berlínskeho múru spustila 9. novembra 1989 tlačová konferencia s socialistickým funkcionárom Günterom Schabowským. Politik na nej nechtiac predčasne ohlásil otvorenie cesty pre východných Nemcov do zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu