Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chrípkovej epidémii podľahlo 109 ľudí

Ukrajinskí fanúšikovia na futbalovom zápase s rúškami
Ukrajinskí fanúšikovia na futbalovom zápase s rúškami

KYJEV - Epidémia chrípky a ochorení dýchacích ciest na Ukrajine si doteraz vyžiadala 109 ľudských životov, z čoho v 14 prípadoch potvrdili prítomnosť vírusu takzvanej prasacej chrípky.

V piatok o tom informoval tamojší hlavný hygienik Oleksandr Bilovol. Chrípka a akútne ochorenia dýchacích ciest podľa neho v posledných týždňoch postihli celkom 763 tisíc ľudí, z ktorých museli 34 tisíc hospitalizovať. Vedúci osemčlennej skupiny expertov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorí na Ukrajine sledujú šírenie nákazy, Jukka Pukkila, však medzitým naznačil, že chrípkovým vírusom typu A(H1N1) mohlo byť nakazených oveľa viac pacientov.

"V krajine bolo potvrdených 32 prípadov A(H1N1) vrátane 14 úmrtí," povedal Bilovol. Podľa Pukkilu však experti predpokladajú, že prasacia chrípka "väčšiny hlásených prípadov z nemocníc". Ukrajinská vláda minulý týždeň oznámila zavedenie protichrípkových opatrení, ktoré patria medzi doteraz najprísnejšie v Európe. Jedným z nich je trojtýždňové prerušenie vyučovania na školách. Najvyšší počet prípadov zatiaľ zaznamenali na západe krajiny, čoraz viac nakazených však hlásia priamo z Kyjeva.

Denník Ukrainskaja Pravda citoval vládneho predstaviteľa Ihora Popova, podľa ktorého môže mať súčasná epidémia za následok presunutie januárových prezidentských volieb na 30. mája. Ako dôvod uvádza pocit znevýhodnenia prezidentských kandidátov, ktorí nemôžu navštíviť regióny v chrípkovej karanténe.

Podľa aktuálnej štatistiky WHO celosvetový počet úmrtí na prasaciu chrípku za posledný týždeň narástol o vyše 370 prípadov. Agentúra OSN do 1. novembra zaznamenala najmenej 6071 smrteľných prípadov. Podľa piatkového vyhlásenia sa pandémia doteraz rozšírila do 199 krajín a území.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu