Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sedem ZŠ na Kysuciach pre chrípku zatvoria na týždeň

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽILINA – Pre chrípku bude celý budúci týždeň zatvorených sedem základných škôl na Kysuciach, o ďalších sa uvažuje.

Pre to potvrdil Milan Zenka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Čadci. Riaditelia škôl po konzultácii s obvodnými praktickými lekármi a regionálnym úradom verejného zdravotníctva rozhodli o chrípkových prázdninách. Učiť sa tak nebude v základných školách v Krásne nad Kysucou, Kysuckom Novom Meste, Kysuckom Lieskovci, Lodne, Korni a v dvoch školách v obci Skalité.

Podľa Zenku sa v takýchto prípadoch neberie do úvahy len chorobnosť, ktorá v školách dosiahla 24 až 28 percent, ale posudzuje sa tiež to, ktoré ročníky sú najviac postihnuté a či sú chorí aj učitelia. „Je veľmi ľahko zatvoriť školu a škôlku, nie je však potom ľahké umiestniť zdravé deti,“ zdôraznil Zenka a dodal, že problém s umiestením majú najmä rodičia detí v predškolskom veku.

V ostatných deviatich okresoch Žilinského kraja školy zatiaľ zatvárať nebudú. V regiónoch Oravy a Turca mali tento týždeň zatvorené iba dve materské školy, jednu v Námestovskom a jednu v Martinskom okrese. Na Orave zaznamenali v tomto týždni mierny pokles chorobnosti, v Turci je stav v porovnaní s minulým týždňom nezmenený. V okresoch Žilina a Bytča bola zatvorená rovnako len jedna škôlka v obci Turie, nové prípady neboli regionálnemu úradu verejného zdravotníctva nahlásené.

V dvoch liptovských okresoch zaznamenali protichodný vývoj akútnych respiračných ochorení, kým v Ružomberskom okrese chorobnosť oproti minulému týždňu výraznejšie stúpla, naopak v okrese Liptovský Mikuláš mierne klesla. Podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši alarmujúci stav vysokej chorobnosti je najmä u detí do päť rokov. V Liptovskomikulášskom okrese zaznamenali začiatkom tohto týždňa aj prvý potvrdený prípad prasacej chrípky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu