Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Otázky a odpovede o novej chrípke

Chrípka A (H1N1)
Chrípka A (H1N1)

BRATISLAVA - Slovensko zaznamenalo prvé úmrtie pacienta nakazeného novou chrípkou A (H1N1), v bratislavskej nemocnici zomrela 48-ročná žena.

Čo je nová chrípka A (H1N1)?
Chrípkový vírus typu H1N1 spôsobuje ochorenie dýchacích ciest u prasaťa. V tomto roku objavená infekcia A (H1N1), ktorá vznikla spojením vírusov takzvanej prasacej, vtáčej a ľudskej chrípky, napáda dýchacie ústrojenstvo človeka. Pandemický chrípkový vírus je oveľa nebezpečnejší ako jeho predchodcovia a môže byť smrteľný.

Ako sa nová chrípka šíri?
Vírus sa prenáša vzduchom, najčastejšie teda kýchnutím. Prenos je možný zo zvierat na človeka aj opačne, má pandemický potenciál. Nákaza potravinami nebola preukázaná, tepelná úprava mäsa vírus zničí.

Aké sú príznaky ochorenia novou chrípkou?
Nakazený má nádchu, vysoké horúčky a suchý kašeľ, trpí bolesťami hlavy a krku. Častou komplikáciou je zápal pľúc. Ochorenie je vysoko nákazlivé od troch do siedmich dní od objavenia prvých príznakov.

Možno sa proti novej chrípke očkovať?
Európska komisia koncom septembra povolila predaj prvých dvoch očkovacích látok proti novej chrípke v krajinách únie. Slovensko si však podľa médií bude musieť na očkovacie látky počkať až do januára.

Kde a kedy sa nová chrípka objavila?
Prvé obete novej chrípky zaznamenalo tento rok v apríli Mexiko, odkiaľ pochádza aj prvá oficiálna obeť vírusu. Prvé prípady nového chrípkového vírusu v Európe hlásilo koncom apríla Španielsko, na Slovensku bol prvý prípad ochorenia potvrdený u mladého muža po jeho návrate zo Spojených štátov. Nákazu vírusom A (H1N1) vo svete testy od apríla potvrdili u zhruba 440.000 ľudí, vyše 6000 chorých nákaze podľahlo. Počty nakazených sú však v skutočnosti vyššie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu