Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Bratislave zomrela žena s vírusom novej chrípky!

Fakultná nemocnica na Mickiewiczovej ulici
Fakultná nemocnica na Mickiewiczovej ulici

BRATISLAVA - Slovensko zaznamenalo prvé úmrtie pacienta nakazeného novou chrípkou A (H1N1). V bratislavskej fakultnej nemocnici zomrela v piatok žena (48) z Bratislavy.

Potvrdili to ministerstvo zdravotníctva aj nemocnica. Žena možno nezomrela priamo na chrípkový vírus, ale zlyhanie srdca. Pandemickú chrípku, ktorá si len v Európe vyžiadala stovky obetí, testy potvrdili zatiaľ u 200 Slovákov. Skutočný počet chorých môže byť vyšší.

"Ženu prijali s viacerými vážnymi ochoreniami, najpravdepodobnejšou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Poznamenala, že presnú príčinu smrti sa zatiaľ definitívne nepodarilo zistiť, určí ju až pitva.

Bratislavčanku podľa hovorkyne bratislavskej fakultnej nemocnice Rút Geržovej prijali vo štvrtok. "Ženu sme prijali vo veľmi zlom, predšokovom stave, kolabovala," doplnila. K pravdepodobnej príčine smrti sa Geržová odmietla vyjadriť.

Médiá pred dvoma dňami priniesli informáciu o prvom úmrtí na takzvanú prasaciu chrípku na Slovensku, ministerstvo zdravotníctva to však následne vyvrátilo. Testy totiž u ročného chlapca, ktorý zomrel v Bratislave, nepotvrdili výskyt vírusu A (H1N1).

Vírus pandemickej chrípky si väčšina Slovákov priniesla zo zahraničia, často napríklad z USA. V Európe sa vírusom novej chrípky nakazili tisícky ľudí a stovky mu podľahli. Prvé úmrtia hlásili aj susedné Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Epidémia chrípky vypukla pred niekoľkými dňami na Ukrajine, kde si vyžiadala zhruba stovku obetí. Väčšina obetí však trpela vírusom sezónnej chrípky. Slovensko očakáva nárast prípadov začiatkom decembra, počet chorých na bežnú i novú chrípku by mal kulminovať na prelome januára a februára budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu